VREDE OG VULKANUDBRUD

Måske så I også Borgen i søndags? Man ser altid til sidst en teaser fra næste afsnit, og i teaseren i søndags, så man Kasper råbe højt og være virkelig vred. Pigerne og jeg sad sammen i sofaen og kom derfor til at tale om vrede.

Jeg sagde til dem, at for mig at se er det bedre at råbe højt, end at holde sin vrede inde. Fordi den vil ligge og syde og boble og komme ud som spydigheder og ubehagelige kommentarer i lang tid efter. Indestængt ulmende vrede er for mig at se værre end vulkanudbruddet.

Men det er jo altså heller ikke optimalt i længden, bare at give los og lade lava og sten vælte ud under et raserianfald. Fordi det får absolut ikke det bedste frem i vores omgivelser, og det er synd for dem. Og fordi forskning viser, at når giver efter for vreden, så er der større risiko for endnu et udbrud, når vi igen bliver udfordret følelsesmæssigt.

Så jeg sagde til Hannah og Rebekka, at det bedste derfor måtte være at gøre noget helt andet, når man kunne mærke, at vreden var på vej. Først og fremmest trække vejret dybt og roligt. Mærke sit åndedræt, for åndedrættet er så nært knyttet til følelserne, at vi kan ændre følelserne ved at ændre vejrtrækningen.

Og så tage sig af sin vrede. Ligesom vi tager os af et barn, der er ked af det og frustreret. Ikke bebrejde, skælde ud, give ret, men bare rumme det.

Okay” sagde Hannah: ”Så det handler om at acceptere vreden.” Jep, lige præcis kloge barn – acceptér vreden i stedet for at kæmpe imod den. For så bliver den rent faktisk mindre.

P.S. Se en fin himmel forleden morgen. Det må være rart at være fugl og sidde der og se så meget fra oven.


Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

2 kommentarer

 1. Helle
  Skrevet d. 17. januar 2013 kl. 12:48 | Permalink

  Sikke en klog datter og kloge ord fra moderen ligeså.

  Jeg nyder, at læse med på din blog og har for nyligt fundet stor ro i dine indlæg om temperament. Især det lille hint om ikke, at kigge direkte på barnet under et vulkanudbrud, for det er bestemt en lille vulkan vi har herhjemme ligenu.

 2. Skrevet d. 17. januar 2013 kl. 21:13 | Permalink

  Kære Helle,
  Hvor er jeg glad for dine gavmilde ord. Tusind tak for dem – det er virkelig dejligt at vide, at mine indlæg kan bruges.
  Rigtig god aften – kærligst fra Louise

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.