VASKEKÆLDEREN

Jeg var nede i vores vaskekælder forleden – og satte de obligatoriske 5 maskiner over, som det bliver til, når der går et par uger mellem, det bliver gjort.

Nå, men indlægget her handler slet ikke om vores vasketøj. Men om en mor, som var også var nede i vaskekælderen. Sammen med den kæreste lille søn på måske 1 1/2 år med de største brune øjne. Hun tømte stille sine maskiner. Lagde tøjet pænt sammen. Rullede vattæpperne. Tømte én til maskine. Osv. Alt imens hendes søn gik omkring og så på det hele og på mig med sine store brune øjne.

Jeg ved, at da mine børn var så små, ville jeg have tænkt tanker som- “Mon de nu keder sig. Nu må jeg hellere tjecke, at de ikke har det for varmt. De må hellere få et dejligt kram osv. osv.” Og ikke blot have tænkt det, men også stået på pinde for at det blev en vellykket tur i vaskekælderen!

Men det ville have været så overflødigt. Stille samvær om det, der nu engang skal gøres i hverdagen, er nok. Det er alt rigeligt. At dit barn ikke bliver underholdt konstant rummer flere værdier:

 • Det lærer, at hverdagen er god nok, bare fordi den ér – uden underholdning
 • Der bliver skabt ro i både forældrenes og barnets system, fordi man bare ér
 • Barnet bliver integreret i hverdagens gøremål i stedet for at være et ‘projekt’, der serviceres og underholdes.
 • Af den grund bliver det naturligt at bidrage, hvor der er behov.

Hurra for stille stunder med hverdagens sydsler i vaskekælderen og alle mulige andre steder.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

2 kommentarer

 1. Skrevet d. 4. april 2011 kl. 11:36 | Permalink

  Det er fuldstændig rigtigt. Der sker også tit det, at de mindre børn får lyst til at være med. Så hvis man kan leve med, at tøjet bliver lagt sjovt sammen/bestikket lagt tilfældigt i skuffen osv., så er det guld værd. Børnene føler sig værdifulde og nyttige, og de får samtidigt stimuleret motorikken og sanserne.
  De større børn “keder” sig måske lidt, men pludselig begynder de at snakke og fortælle, fordi man er tilgængelig, og fordi tankerne får frit løb, når der ikke foregår noget særligt.

  /Stine

 2. Skrevet d. 5. april 2011 kl. 23:17 | Permalink

  Enig: hurra for det magiske i det almindelige!

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.