Ugens historie fra folkeskolen

Meget er heldigvis godt…
Folkeskolen er fyldt med glade børn, der lærer og leger, med lærere der elsker deres elever og deres fag. Men som så mange andre steder, hvor mennesker mødes, er der også rigtig mange udfordringer folkeskolen. Her kommer en af de triste historier, og jeg fortæller den, fordi den motiverer os til fortsat at arbejde for et system, der matcher menneskelige behov og ikke firkantede, politiske krav.

men meget kan og skal blive bedre
Jeg var engang lærer for Mickey, der gik i 4. klasse. Han er en vidunderlig dreng. Så kærlig, betænksom, sjov og eftertænksom. Forældrene er skilt, faren har et alkohol- og pillemisbrug, og da moren har forsøgt at begå selvmord og Mickey ofte lugter af tis, kommer han indimellem hen og bor hos en aflastningsfamilie. I lange perioder af hans skoletid har han været holdt hjemme, da moren ikke har magtet at sende ham afsted i skole. Der er derfor mange dansk- og matematikting, han ikke har lært, og han fortæller mig indimellem, hvor dum han føler sig.

“Støtte” i matematik
Jeg var bl.a. klassens støttelærer i matematik, og det er naturligt at bruge ressourcerne på at hjælpe Mickey, og derfor sender læreren os nogle gange ud på gangen. – Men reglerne siger, at en elev, der tages ud af klassen og får støttetimer, ikke må komme bagud i forhold til resten af klassen. Alle børnene får de samme lektier for, og derfor skal jeg ofte sidde og give Mickey endnu en oplevelse af at føle sig dum, fordi han selvfølgelig ikke kan følge med på det niveau, læreren lægger for klassen.

Stress, wienerbrød og division
En efterårsdag sad han sad pludselig og så grædefærdig ud i matematiktimen. Jeg tog ham med ud på gangen og spurgte, om han havde haft en dum morgen. Han fortalte, at han og mor havde været hos far i går og sovet der. Derfor havde de i morges skulle stresse hjem til mor og hente Mickeys ting, før han skulle i skole, og nu havde han også ondt i hovedet, og han havde fået wienerbrød til morgenmad. Systemet tvinger mig til at sige noget a’la: “Det er bare ærgeligt kære Mickey – vi fortsætter med divisionsstykkerne, for ellers får du skældud i morgen, hvis ikke du har lavet dine lektier.”
Det eneste, den kære dreng behøvede, var masser af kram, forståelse og bekræftelse af at være god nok, men det eneste vi kunne spilde tiden med var regnestykker, for ellers ville han komme bagud i næste time, og læreren ville bebrejde ham for ikke at følge med. Skulle det være et menneskeligt system, der tager hensyn til det enkelte barns behov?

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

33 kommentarer

  1. Skrevet d. 17. maj 2010 kl. 11:20 | Permalink

    Her er der altså noget, jeg ikke forstår. Så vidt jeg ved, er læreren i matematik forpligtet til at undervise hver enkelt elev på det niveau denne er, og så kan Mickey sådan set ikke komme bagud. Kun hvis læreren ikke differentierer i valget af opgaver.Hvis drengen er på et andet niveau, kan han vel godt arbejde med samme emne, men på et andet niveau? Det, at du taget ham ud af klassen kan både være godt og skidt. Jeg har lige et par syn på det: Det kan være godt, fordi du og han får ro til at tale om de ting, der rører sig og han kan få støtte til at arbejde godt med stoffet. Men det kan også vendes sådan, at drengen bliver positioneret i yderkanten af klassen, da han tages ud og gøres mere speciel end han er. Måske han kunne være en del af en gruppe, der kom ud med dig og I så arbejdede sammen om opgaverne?Jeg har selv arbejdet i mange år i folkeskolen og desværre findes der jo en Mickey i alle klasser landet over. Som jeg har skrevet før hos dig, formår du at blive en stjerneperson for de elever, du støtter, fordi du opnår deres fortrolighed. Alle elever burde have en voksen, der var deres fortrolige… men vi kan desværre ikke redde dem alle.Hvis Mickey kom i skole på Wienerbrød en anden dag, kan du jo tilbyde et stykke brød fra din madpakke eller lærernes køkken eller, hvis han selv har mad med, vælge at holde spisepause med ham i den time. For han har brug for sund energi – det er han jo selv klar over. Rigtig god vind med dit arbejde med vores fremtid – vores børn.Klem framette

  2. Skrevet d. 17. maj 2010 kl. 12:41 | Permalink

    Kære Mette,Mange tak for dit berigende indlæg. Jeg elsker, når der er dialog på bloggen.Mange steder består undervisningsdifferentieringen i, at eleverne har en arbejdsbog, de må lave frit i. – Problemet opstår, fordi eleverne også har en grundbog, som er den, de får lektier for i, og som er den, læreren tavleunderviser på baggrund af. Dét fører til rigtig mange oplevelser af nederlag. Derudover skaber de 'Fælles mål', der er udstukket af Undervisningsministeriet også den udfordring, at selvom læreren måske differentierer i valget af opgaver til eleverne, så skal de grundlæggende nå at lære det samme.De to Freinetskoler i Valby er glimrende eksempler på, hvordan så meget kan gøres så anderledes – til så stor glæde for både elever og lærere. Jeg håber på – og er sådan set også sikker på – at ideerne herfra på et tidspunkt bliver implementeret i folkeskolen.Og ja, 'Mickey'erne' har så meget brug for en voksen, de kan være fortrolige med. Heldigvis hjælper AKT-funktionen på skolerne rigtigt meget. Men endnu bedre bliver det, når læreruddannelsen ruster ALLE lærere til at skabe den trygge og positive relation til eleverne, så det snævre faglige fokus ikke er det primære. – Den faglige og menneskelige udvikling er jo gensidigt afhængige.Tak fordi du skriver kære Mette.

  3. Skrevet d. 17. maj 2010 kl. 19:27 | Permalink

    Da det blev en "pligt" at lave elevplaner, skete noget rigtig skidt på vores skole, som ellers arbejde med fælles mål som netop.. mål. Ikke alle børn kan nå målene, men man kan som lærer altid sammen med barnet og forældrene se på, hvilken udvikling, der har været siden sidst og hvad barnet skal holde fokus på i den næste periode.Nu skulle vi så til at krydse af, hvor langt barnet var kommet i forhold til stoffet på det klassetrin fremfor i forhold til sig selv. Og så kom nederlagsfølelsen ellers frem. Det var så ærgerligt, når nu vi havde arbejdet siden 0. klasse med det enkelte barns udvikling over hele linien og nu skulle dokumentere skriftligt i forhold til en fælles lineal. Heldigvis er mange lærere fantastisk gode til at styrke og støtte også de svage, men mange lærere er også konstant under pres fra regering, forældre, den offentlige mening og skolens ledelse, så mange bukker under. Og det er jo ærgerligt, når så mange lærere er så dygtige.Jeg synes det er skønt at være i dialog om dette. Jeg er selv en af de lærere der er bukket under og står nu for en pensionstilkendelse. Jeg ved, at jeg var rigtig dygtig til at "se" mine elever, at styrke deres selvværd og selvtillid og undervise dem i at lære og de fag, jeg nu underviste dem i. Jeg fik mange tilkendegivelser fra forældrene om at de var meget glade for at jeg var netop deres barns lærer.God aften, mette

  4. Skrevet d. 18. maj 2010 kl. 13:59 | Permalink

    Puha – jeg har ikke nogen konstruktive kommentarer til det her indlæg, men det rørte mig bare dybt. Selvom jeg ikke har børn i den danske folkeskole hylder jeg til enhver tid lærergerningen og de mennesker, der påtager sig hvervet som vores børns lærere udi livets store færdigheder. Tak fordi du deler de her historier Louise. Kh

  5. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 11:03 | Permalink

    good quality post thanks

  6. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 12:24 | Permalink

    Though colors and patterns of textiles changed from year to year, the cut of a gentleman’s coat and the length of his waistcoat, or the pattern to which a lady’s dress was cut changed more slowly.

  7. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 13:13 | Permalink

    Very nice information,I found your blog on google and read a few of your other posts. I just added you to my Google News Reader. Keep up the good work Look forward to reading more from you in the future.

  8. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 15:55 | Permalink

    Took me time to read all the opinions, but I truly savored the post. It turned out to be very helpful to me and I am sure to all the commenters here! It’s consistently nice when you can not only be informed, but also entertained! I’m sure you had fun writing this article.

  9. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 15:56 | Permalink

    Ohh very much thanks admin

  10. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 16:42 | Permalink

    thanks good post

  11. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 20:48 | Permalink

    How can I stop Google from showing a location under the search bar?

  12. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 00:03 | Permalink

    I love the bedroom, I have always dreamed to have a personal space like that one, which seems modern and with a magnificent style.

  13. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 11:58 | Permalink

    good quality post thanks

  14. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 14:07 | Permalink

    Your RSS feed doesn’t work in my browser (google chrome) how can I fix it?

  15. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 17:41 | Permalink

    Hi, i must say fantastic blog you have, i stumbled across it in Yahoo. Does you get much traffic? Take a look at my website turk ko.

  16. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 17:59 | Permalink

    Thanks for your time in advance for your quick response !. Pretty good posting.

  17. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 02:41 | Permalink

    good one i luv it, buy propecia no prescription, [url="http://projects.libraries.vic.gov.au/pg/pages/view/7111/buy-propecia-online-finasteride-no-prescription"]buy propecia no prescription[/url], http://projects.libraries.vic.gov.au/pg/pages/view/7111/buy-propecia-online-finasteride-no-prescription buy propecia no prescription, 8],

  18. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 04:08 | Permalink

    v1bEP0 vtmvedmjghov, [url=http://gpvjfeuvmkyz.com/]gpvjfeuvmkyz[/url], [link=http://dlhcscclxvkc.com/]dlhcscclxvkc[/link], http://fiykakoqjnsx.com/

  19. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 15:56 | Permalink

    Good post., Amoxicillin antibiotic, cfz,

  20. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 16:22 | Permalink
  21. Skrevet d. 16. november 2010 kl. 00:15 | Permalink
  22. Skrevet d. 16. november 2010 kl. 13:45 | Permalink
  23. Skrevet d. 17. november 2010 kl. 12:40 | Permalink

    swwet commenting here, order Augmentin, 697, cheap clomid, xmmgqe, buy norvasc no prescription, 892050,

  24. Skrevet d. 17. november 2010 kl. 13:05 | Permalink

    hey how did you find this theme ?, spirulina, yqujcb, zestawy startowe do paznokci, vulnje, kurs rysunku, fmdiiw, pozycjonowanie, ifhhlb, wypozyczalnia samochodow dostawczych warszawa, 210488, kolczyki, ltbimm, elementy do wyrobu bizuterii, %-], pisanie prac, ydrumy,

  25. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 02:10 | Permalink

    This is such a good useful resource that you will be delivering and you give it away for totally free. I appreciate seeing websites which comprehend the worth of offering a high quality resource for free.

  26. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 21:39 | Permalink

    How are You, please visit this blogs if You are interested in assemble cards from home or maybe assambly jobs or work at home magnet assembly. Bye

  27. Skrevet d. 19. november 2010 kl. 21:53 | Permalink

    is the mother fucker

  28. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 04:57 | Permalink

    you could go to there myspace, buy accutane canada, :OOO, rebetol canada, :-( ((, buy abilify no prescription, >:), purchase, 998840, buy imitrex no script, 7650, buy clomid, 23407,

  29. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 06:38 | Permalink

    happpy to see that! yes, buy strattera no prescription, 8-(,

  30. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 12:20 | Permalink

    Your RSS feed doesn’t work in my browser (google chrome) how can I fix it?

  31. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 02:23 | Permalink

    7cN1tL re comments really that big a deal?, order floxin online, nddjy,

  32. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 12:16 | Permalink

    Hello, have You ever heard of penny stocks or stock penny ?

  33. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 03:24 | Permalink

    hey how did you find this theme ?, proscar without prescription, 7022, cheap avelox, 8(,

  • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


  • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

    "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

    "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

    "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

    "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

  • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

    Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
    Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.