Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.
- "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"
"Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."
"Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."
"Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"
"Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."
-
Jeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.
Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer. -
RSS
Styrk din sensitivitet
Et samvær i hverdagen, der beriger både barnet og dig, forudsætter ofte, at du er i stand til at fornemme dit barns behov netop nu. Rigtigt mange konflikter bunder i enten misforståelser eller skuffede forventninger – vi troede, at der var brug for lige netop det, vi tilbyder – hvad enten det er et knus, hjælp til noget eller et aktivitetstilbud – men vi bliver mødt med afvisning og irritation.
Hvis vi udvikler vores sensitivitet overfor børnenes væsen og deres behov, simpelthen støver antennerne af, kan jeg love dig for, at hverdagen vil blive mere overskudsfyldt.
Skærpelse af sanserne
Du kan træne din sensitivitet på mange måder, og her kommer nogle ideer til, hvordan det kan ske gennem en skærpelse af dine sanser. Jeg er sikker på, at vi har en eller flere sanser, der er stærkest udviklede hos os, og jeg tror, at det ofte vil vise sig, at netop den sans er din nøgle til at nå ind under overfladen på barnet og den unge og opdage, hvad der rører sig derinde.
Synssansen: Sørg for at give dine øjne rolige stunder, hvor de ser noget smukt. – Det kan være en harmonisk opstilling af ting i hjemmet, et stateligt træ, et billede osv.
I hverdagen med dit barn, så prøv indimellem virkeligt at rette AL din opmærksomhed på barnet. Se ind bag dets ydre, fornem barnets dybe væsen – det store menneske i den unge krop – og forhold dig så neutralt som muligt til alt det, du ser og fornemmer.
Når du er sammen med dine børn, så mærk dem ved at lægge dit hoved mod deres, klap dem blidt på hovedet, tag dem venligt om skulderen, eller lad jeres hænder mødes.
Når du er sammen med ungerne, så gør dem opmærksomme på det dejlige ved, at alle taler med ‘stille stemmer’. Ikke noget med et vredt ‘shhh’ eller en råbende formaning om at tie stille. Bed blot venligt om at alle bruger ‘stille stemmer’. Lyt indimellem intenst og vedholdende til dit barn. Ikke kun ordenes betydning, men den helhed, det udtryk, ordene repræsenterer gennem fx tonelejet, stemningen, trykket på ordene og tempoet.
At bruge lugtesansen sammen med barnet er kun muligt i et tæt tillidsforhold. Det kræver nemlig, at barnet eller den unge er helt tæt på dig, og du fx kan lade din næse røre deres hår. Jeg vil vove den påstand, at når vi lige har duftet til et andet menneske, er vi bragt så tæt, at det vil være umuligt for dig et stykke tid derefter at blive vred på vedkommende.
Tag vare på dine sanser
Når vi vågner om morgenen, er det som at blive født en lille smule på ny. Vi er nøgne og sårbare, og mine børn fortæller, hvordan lydene, når de trækker ud i toilettet eller går på det knirkende gulv, er langt højere om morgenen. Måske er lydene virkeligt det, eller også er det alene, fordi vores sanser er langt mere åbne og modtagelige, efter vi har været rolige og inde i vores putteverden:-)
Brug denne åbenhed og modtagelighed som en styrke i dit samvær med børn og unge, idet den kan gøre det lettere for dig at fornemme, hvad der rører sig i dem. Men det kræver, at sansernes følehorn ikke trækker sig tilbage eller bedøves. Forsøg derfor at omgive dig med ro om morgenen, og lad dagen og dig finde sammen, inden du drukner morgenstemningen med en masse ord.
Lad være med at skræmme dig selv, hvis du kan undgå det. Det betyder, at man fx kan undlade at se de mest larmende og actionfyldte film, de værste gysere, og hvis der sker noget decideret ubehageligt – menneskeligt fornedrende på skærmen, lærredet eller på bogens sider – så vend hovedet bort, så du ikke skal skræmmes fra vid og sans.
Mærk derimod godt efter og nyd det velvære og den afbalancerede ro, der breder sig i kroppen, når du ser smukke billeder på skærmen, eller lytter til opløftende skøn musik.
En gulerod
Måske tænker du, at det dér sansetræning, lyder en smule for langhåret for dig. Men jeg vil love dig den gulerod, at det åbner op for indsigter i barnet og den unge, som vil løse så mange ting. Lad mig give to eksempler på, hvad jeg har fået ud af at styrke min sensitivitet:
Lille-Per
På en folkeskole gik to brødre i 4. og 7. klasse. Begge drenge stod til at blive smidt ud, da de var meget svære at rumme i undervisningen, og lillebroren havde været voldelig og grov overfor nogle lærere.
Jeg vidste ikke dette, da jeg den første dag på skolen skulle være hjælpelærer i 4. klasse. De havde i dansk fået den opgave at skrive deres associationer ned på baggrund af et billede med nogle ret utydelige skikkelser. Lillebroren havde skrevet ord som ‘morder’, ‘blod’, ‘tyv’ og ‘indbrud’, hvilket ikke virkede specielt opmuntrende.
- Men hvordan kunne Lille-Per dukke op på fuldstændigt rette tid og sted?
“De råbte så højt”
Det andet eksempel er fra min tid som bh.kl.leder. Det var i begyndelsen af skoleåret, og alle børnene skulle sidde og arbejde i deres nye bøger. En dreng nægtede at gå i gang, men sad i stedet og forstyrrede de andre og kartede rundt på stolen. Pludselig fik jeg den indskydelse at spørge ham stille, om hans far og mor havde skændtes? “Ja, de råbte så højt i går, at jeg slet ikke kunne sove.” Jeg gav forstående udtryk for, at så kunne jeg godt se, at det var svært at koncentrere sig… Og mere skulle der ikke til. Drengen havde fået lettet sit hjerte, og gik flittigt i gang med arbejdet i sin bog.
Skab plads til de særlige stunder i hverdagen, hvor du støver dine antenner af. Opmærksomheden på det er så godt givet ud, fordi du slipper for en masse frustrationer hos dine børn og dig selv. Lad os førsøge, så godt vi nu kan, at gøre os så sensitive for det, der rører sig i ungernes indre, at vi kan give dem smuthuller ud til det gode liv, hvor de kan deltage i et fællesskab med andre.
I dit samvær med børn og unge, så forsøg indimellem at fokusere på en enkelt af dem og virkelig se menneskets hele væsen og forhold dig så neutralt som muligt til alt det, du ser og fornemmer.
Når du er sammen med børn og unge, så mærk dem ved at lægge dit hoved mod deres, klap dem blidt på hovedet, tag dem venligt om skulderen, eller lad jeres hænder mødes.
Når du er sammen med børn og unge, så gør dem opmærksomme på det dejlige ved, at alle taler med ‘stille stemmer’. Ikke noget med et vredt ‘shhh’ eller en råbende formaning om at tie stille. Bed blot venligt om at alle bruger ‘stille stemmer’.Fokuser på barnet eller den unge, der er tæt på dig og lyt intenst og vedholdende til ordene. Ikke nødvendigvis deres indhold som den helhed, det udtryk, de repræsenterer gennem fx tonelejet, stemningen, trykket på ordene og tempoet.
At bruge lugtesansen sammen med barnet er kun muligt i et tæt tillidsforhold. Det kræver nemlig, at barnet eller den unge er helt tæt på dig, og du fx kan lade din næse røre deres hår. Jeg vil vove den påstand, at når vi lige har duftet til et andet menneske, er vi bragt så tæt, at det vil være umuligt for dig et stykke tid derefter at blive vred på vedkommende.