TEMPERAMENT

Rigtigt mange børn har et rigtigt voldsomt temperament. Vi forældre bliver ofte frustrerede og forskrækkede, når vores lille dreng eller pige pludselig vil slå os, råber virkeligt grove ord, slår hovedet imod væggen eller ligger på gulvet og skriger og sparker.

Det er ikke fedt, det er det altså bare ikke. Ikke for os, og slet ikke for vores børn. Og det bliver ikke lettere for dem, når vi ser på dem med bebrejdende, sårede eller forvirrede øjne. Rebekka har ikke noget voldsomt temperament, men det har Hannah, og hun er blevet kigget på med de øjne mange gange. Mine øjne der var bebrejdende, fordi jeg syntes, hun gik så meget over stregen. Sårede, for hvordan kunne hun dog finde på at opføre sig sådan. Og forvirrede fordi jeg ikke anede, hvad jeg skulle stille op.

Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at ikke havde nogen grund til bekymring. Nogle børns følelser er utroligt stærke. Og de har endnu ikke et udviklet intellekt, der til en vis grad kan kontrollere følelserne, som vi voksne har. Men tænk på hvor mange gange i løbet af en dag, at du har en følelse af fx irritation, skuffelse, sårethed eller bekymring. Det er ret ofte, ik’?

Gang denne følelse med 100 og du vil forstå, hvordan det opleves, når de følelser skyller igennem barnet. Der er så meget tryk på, fordi følelserne opleves uden filter, og i og med barnets vigtigste udtryksmiddel er kroppen, bliver den vild, vild, vild af følelserne voldsomme påvirkning.

Den viden kan berolige en. Hvordan man så kan hjælpe, er vidt forskelligt fra barn til barn. Hmm. For at indlægget her ikke bliver for langt, vil jeg de kommende dage skrive lidt om forskellige ting, man som forældre kan gøre og lade være med at gøre, når man vil hjælpe sit barn med at få ro på og finde sig selv igen.

Men her kan du læse et indlæg, jeg engang har skrevet om den berømte time-out, som mange børneeksperter anbefaler. (En time-out indebærer, at barnet kommer væk fra de andre, indtil det har fundet ro igen. Fx siger man, ‘du skal have en time-out’, og så gelejder man barnet ind fx på sit værelse.)

Rigtig god weekend.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
  • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


  • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

    "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

    "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

    "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

    "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

  • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

    Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
    Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.