TEMPERAMENT #3

Som jeg skrev i går, er der rigtigt mange børn, der helt klart har bedst af ikke at vaere alene (mit Æ driller lige nu på tastature, når det skal vÆre et lille et!) når de fx er kede eller hidsige.

Men selvom dit barn ikke vil være alene, så er det meget sandsynligt, at det ikke vil have nogen kropskontakt. Det er virkelig vigtigt, at du respekterer det. At du ikke overskrider barnets grænse og fx insisterer på at holde om eller ae beroligende. Du kender det måske selv – hvis du har slået dig, kan du slet ikke rumme hverken at tale med nogen eller at blive rørt ved. Din følelse eller smerte fylder alt, og der er ikke plads til mere.

Omvendt er det ofte vÆrd at give det en chance. Hvis du føler en ro indeni, er der stor sandsynlighed for, at den vil forplante sig over i barnet, hvis du tager det i dine arme. Lad blot vÆre med at blive skuffet eller fornÆrmet, hvis barnet ikke tager imod din gestus. Det magter ikke berøringen lige nu, og det skal ikke kommenteres.

Ja, der skal bruges meget sensitivitet for at mÆrke, hvad de kÆre børn egentlig har brug for. (Du kan få inspiration til at styrke din sensitivitet her i en artikel, jeg på et tidspunkt havde med i Vi ForÆldre.

Dog kan du vÆre nÆsten sikker på en ting:  For de allerfleste børn gælder det, at du ikke skal kigge direkte på dem, mens de er helt i deres følelsers vold. Det er som om, at blikket forstærker den negative følelse, fordi der kommer ydmygelse oveni. Så lad vÆre med at se direkte på barnet, når bølgerne går højest.

I morgen kommer der et tip, der kan forebygge de hysteriske anfald. Og jeg skriver ord, der kan virke beroligende på din eventuelle bekymring for dit barns temperament.

P.S.: Jeg har anmeldt en lille bog for børn om seksualitet på Børn i Byen. LÆs anmeldelsen her.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.