TANDBØRSTNING – OG DEN SLAGS

For nyligt stillede Jette det her spørgsmål her på bloggen: Hvad kan man gøre, når ens 2½ årige søn synes han skal lege fangeleg, når jeg siger at han skal komme hen til mig og få børstet tænder/have overtøj på osv. Jeg ved ikke om jeg skal blive ved med at sige han skal komme hen til mig eller om jeg skal ignorere ham til han kommer (for ikke at give opmærksomhed til den mindre gode opførsel).

Godt spørgsmål.

I alle mulige situationer er det helt fint at pjatte på børnenes præmisser og sammen med dem gøre livet til en leg. Men når du ikke har lyst til at lege mere og fx vil i gang med at få børstet tænderne, er det sådan det er. Barnet synes ofte, det vi synes er vigtigt, er det kedeligste i verden, så vi må være meget tydelige.

Ofte kræver det, at vi dropper de mange ord og i stedet bruger kroppen. Altså – få dit barn sat op på skødet, og hvis han skriger i vilden sky over at fangelegen er slut, så vær forstående overfor det. Sig helt konkret, at du godt forstår, det er irriterende, at legen stoppede. Men sådan er det. Ikke en masse flere ord.

Og så er det faktisk også muligt at gøre tandbørstning til noget, der ikke er så slemt. Syng fx. Beatles’ Shake it up Baby – der hvor de skriger Ah-Ah-Ah… Det virker ret godt, når barnet skal gabe højt. Og så er der her et par minutter, hvor du ikke kan andet end at se dit skønne barn ind i øjnene. Sig til, Jette, hvis ikke det er nogen hjælp overhovedet. – Vigtigt er det, at du dropper de mange ord, for det er alt for abstrakt for et lille barn at forholde sig til.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.