SKÆLDUD

Det rører mig dybt, når jeg læser alle jeres ord om behovet for at vinde Didde og Nikolajs fine og vigtige bog. For de vidner om, hvor hårdt det er at være menneske i en moderne hverdag med børn, fuldtidsarbejde, drømme, længsler og gode intentioner.

Det ér indimellem bare rigtig svært og hårdt, og kære du – selvfølgelig kommer du indimellem til kort – og skælder, smælder og svarer dit barn surt. Fordi du ikke kun har dine børns ord at forholde dig til, men deadlines, blomstervanding, telefonsamtaler, familiebesøg, dagligdagslogistik, gaveindkøb, regninger, nullermænd osv.

Når vores system ikke kan rumme mere, bliver vi vrede, fordi vreden viser vores omverden, at de ikke skal nærme sig. De skal holde sig væk, så vi kan finde os selv igen. Og hverken nullermænd eller regninger forsvinder, selvom vi sprutter og er ildrøde i hovedet. Så derfor går det i stedet udover dem, vi elsker højest.

Vores familie.

Så længe vi accepterer et samfund med et rigidt krav om vækst, der presser alle til at løbe umådelig hurtigt, vil børn blive skældt alt for meget ud. Og det må vi ikke bebrejde os selv for.
Vi må i stedet huske at skabe stille stunder i vores liv, hvor vi mærker efter, hvad der virkelig er vigtigt for os. Hvad vi ønsker at give videre til vores børn.

Prøv at lukke øjnene. Lige om 3 sekunder, når du har læst de her par linier… Luk øjnene. Læg hænderne på dit hjerte. Træk vejret dybt 3 gange. Spørg så dig selv: “Hvad ønsker jeg at give mine børn med i livet?” Lad tankerne flyve og prøv så at vælge 3 ting. Skriv dem evt. ned, del dem på et tidspunkt med din ægtefælle, måske dine børn eller gem dem blot indeni.

Sådan en lille øvelse er ikke en mirakelkur til at undgå skældud. Men det er spor i sneen, der gør det lettere at gå en vej med mindre skældud. Fordi vores overskud vil øges, hvis vi er bevidste om, hvad der egentlig er vigtigt for os i vores liv. Og måske skærer nogle af de ting fra, der gør os for pressede i hverdagen.

Fx vil jeg nu lukke låget på computeren her. For jeg sidder i toget og vil i stedet se ud af vinduet, hvor bøgen er skriggrøn og anemonerne snehvide.
Men der kommer i den kommende tid flere ord om skældud her på bloggen. Særligt for at undgå at I forældre går rundt med sort samvittighed, fordi I er mennesker, der er hårdt pressede.


Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

2 kommentarer

 1. Skrevet d. 7. maj 2013 kl. 16:44 | Permalink

  Tak. Det var lige præcis det, jeg havde brug for, lige præcis i dag.

 2. Skrevet d. 9. maj 2013 kl. 11:43 | Permalink

  1000 tak Louise for det indlæg. Du giver så mange fine vinkler på emnet…rart at læse..

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.