SIG UNDSKYLD!

I morges kom jeg til at tænke på alle de gange, da pigerne var små, og jeg bad Hannah sige undskyld til Rebekka. Hvis hun havde gjort noget virkelig strengt, og hvis Rebekka virkelig var ked af det.

Det var dengang jeg læste filosofi, ikke havde ikke den fjerneste erfaring med børn, men pludselig selv stod med to stk. som 23-årig.

Det slog mig i morges, at jeg dengang vist aldrig forklarede Hannah, hvorfor det var en god idé at sige undskyld. Jeg krævede det bare. Jeg fortalte hende ikke, at undskyld ville få Rebekka til at forstå, at det ikke var med vilje. Eller at det måske var med vilje lige dér, men nu fortryder jeg.

Hvis jeg havde forklaret Hannah det, ville jeg også have set, at det ikke gav mening at afkræve en undskyldning med det samme. For den er da håbløs uoprigtig, så længe det kære barn stadig var i sine følelsers vold og mente, at det faktisk var på sin plads, at Rebekka fik en på kassen.

  • I bagklogskabens lys ville jeg altså på en enkel måde havde forklaret Hannah fidusen ved at sige undskyld.
  • Når diverse uheld skete, ville jeg trøste Rebekka og lade Hannah få fred. Evt. sige at jeg forstod, at alt var så svært lige nu.
  • Og når der så kom ro på, ville jeg minde hende om det smarte lille ord.

Hvis hun da ikke allerede selv havde brugt det. Den mulighed fratog jeg hende nemlig dengang, når jeg altid kom hende i forkøbet og krævede undskyldningen. Nu er jeg blevet bedre til vente. (Indimellem i hvert fald.) Til at trække vejret i bund. Og undskyldningen kommer nu af sig selv. På det tidspunkt hvor den er oprigtig – og derfor giver mening.

Dette indlæg var udgivet i:Ikke kategoriseret. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

2 kommentarer

  1. Skrevet d. 7. januar 2011 kl. 10:29 | Permalink

    Og det er jo ikke kun børnene, der skal sige undskyld eller trække i land eller skifte mening – det gælder også os voksne. Undskyld er et lille ord, der kan rumme en masse, når ikke det bliver sagt, fordi man skal, men fordi man kender dets betydning og dermed mener det.
    Klem

  2. Louises far
    Skrevet d. 7. januar 2011 kl. 12:12 | Permalink

    Ja “undskyld” er et vidunderligt ord, der heldigvis oftest fører til tilgivelse fra modtageren.
    Jeg har selv – pudsigt nok – sendt en undskyldning i dag til en på facebook. Jeg blev for grov. Jeg ville prøve at flytte en person fra smalltalk til noget med mere indhold, men det mislykkedes totalt. Hvem er jeg, der tror, at jeg har lov at flytte andre mennesker!

  • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


  • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

    "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

    "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

    "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

    "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

  • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

    Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
    Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.