SELVVÆRD #4

Der kommer mere og mere forskning, der dokumenterer det, forældre altid har vidst: At når deres barn bliver født, er det et særegent lille væsen med unikke karakteristika. Det er ikke en tom tavle, som der først bliver skrevet på, mens barnet vokser op.

Det betyder også, at du som forælder aldrig kan bære det fulde ansvar for dit barns væsen og opførsel. For dit barn er noget i sig selv. Derfor kan søskendepar være blevet mødt på helt samme måde af deres forældre, men den ene udvikler et højt selvværd og den anden et lavt.

Samværet med vores børn betyder utroligt meget for børnenes udvikling, men det betyder ikke alt. Den erkendelse kan fjerne noget skyldfølelse, der ellers ville tynge dig og tære på dit overskud, hvis dit barn har det svært med sig selv. Dit barn er noget i sig selv. Hvis du husker på det, kan du lettere gøre alt det gode, som dit barns selvværd vokser af.

Når ikke du går rundt med skyldfølelse og for mange bekymringer, kan du også bedre vise dit barn, at du holder af dig selv. Udstråle en grundlæggende selvrespekt. Og dét er af betydning for dit barns selvværd. At du giver ‘live-demonstrationer’ af, at det er vigtigt:

 • at være god ved sig selv
 • at tilgive sig selv
 • at tale pænt om sig selv
 • at holde af sig selv, selvom man begår fejl

Prøv med andre ord at øve dig på at elske dig selv. Så du giver det videre til dit barn. For hvis vi mangler kærlighed indeni, så higer og søger vi udenfor os selv for at fylde det tomme bæger. Vi bliver hunde efter anerkendelse, ros m.m. og alt sammen handler det om at lave en bevægelse fra omverden tilbage til os selv, fordi vi mangler noget.

Holder vi derimod af os selv, er vores bæger fyldt op, og bevægelsen kan nu gå fra os ud mod omverden, som vi givende kan møde med kærlighed.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized og tagget . tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

3 kommentarer

 1. Skrevet d. 12. april 2011 kl. 16:56 | Permalink

  Meget meget smukt Louise. Jeg bliver helt rørt og ved slet ikke hvad jeg skal skrive. Ud over et stort TAK!

 2. Skrevet d. 12. april 2011 kl. 19:43 | Permalink

  Det var lige præcis i dag, jeg havde brug for lige præcis det indlæg. Tak!

 3. Skrevet d. 12. april 2011 kl. 19:51 | Permalink

  Åhh, hvor jeg bliver glad langt indeni eller hvorhen det er, at man mærker dybfølt glæde – over at ordene på bloggen gør nytte. Tak kære begge to for jeres ord.

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.