SÅ HØR DOG EFTER #6.

Lyt til dit barn

Vi er vores børns rollemodeller. Og de lærer først og fremmest af det, vi gør mere end det, vi siger. Så hvis vil vil have, børnene skal høre på os (og andre), må vi vise dem respekt ved at lytte til dem. Hvis ikke det er muligt at lytte opmærksomt lige nu, så sig det. – Men at du meget gerne vil høre om det hele, når der kommer en rolig stund.

Og her kommer så mit sidste tip, når det gælder det der med at høre efter…

En knage

Hvis vi mennesker skal præsenteres for ny viden, skal vi kunne relatere til det, for at det nye sætter sig fast. Dvs. det skal røre et eller andet indeni os, for så kommer der ligesom en knage frem, som det nye kan hænges op på. Det er meget logisk, at man skal opleve, at der er eller andet i det der, man kan bruge til noget, for ellers må det jo være spild af tid at give opmærksomhed.

Det gælder også, når vores børn fx skal lære bogstaver, huske at vaske hænder efter wc-besøg, bære tallerkenen ud, ikke afbryde osv. De bliver motiverede, når de oplever, at der er noget i det nye, vi beder dem lytte til, som de kan bruge til noget. Fx at de så kan skrive breve, ikke bliver syge, får en gladere familie hvis alle hjælper til og heller ikke selv bliver afbrudt.

Det betyder ikke, at man ikke konsekvent og venligt må kræve bestemte ting, uden altid at begrunde og motivere. Det mener jeg bestemt, vi skal. Men vi kan ikke kræve fuld opmærksomhed og interesse med mindre det, vi præsenterer, kalder en knage frem i barnet – altså har noget med barnets egen verden at gøre. For sådan fungerer vi mennesker bare ikke.

Slut prut finale – det var de sidste ord i den lille temaserie om et emne, der er kilde til frustrationer hos mange forældre – når deres børn ikke hører efter. Jeg skrev alle indlæggene på opfordring fra en mor, der var bekymret for sin datter, der skal starte i skole efter ferien og gerne ville træne hende i at høre efter. Jeg håber, indlæggene har haft værdi derude.

Av for søren – jeg kommer lige i tanke om en virkelig vigtig ting, som jeg har glemt at skrive om. Den kommer i morgen… Hvis du vil have et samlet overblik over tipsene, så sender jeg meget snart en inspirationsmail ud til alle, der er tilmeldt min liste – det kan du gøre øverst til højre her på bloggen.

Rigtig god søndag.

P.S. Billedet har intet med mit indlæg at gøre. Jeg faldt bare lige over det i mit billedarkiv, og synes det er så flot. Jeg tog det ude af flyverens vindue, sidst jeg var ude at flyve.


Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.