SÅ HØR DOG EFTER #4. Bølgelængde

Jeg har lige holdt et møde med den fuldstændig fantastiske børneforsker Erik Sigsgaard, der i mange år har hjulpet børn og voksne med at have et dejligt liv sammen. Men mere om det – og om skældud – en af de nærmeste dage her på bloggen.

Efter mødet gik jeg over i Botanisk Have, hvor jeg sidder nu. Lige på den der bænk:

(Men indlægget er lagt ind senere, for jeg har ikke nogen net-forbindelse:-) Herinde er en lille café, hvor jeg købte en kop kaffe, og tænk, mens jeg betaler, siger ekspedienten: ”Hvor er det nogle flotte fregner, du har. De er så kønne i dit ansigt.” Jeg svarede: ”Tusind tak, hvor er det dejligt, at du siger det. Og hvor er det nogle glade øjne, du har. Det er rart at se.

Vi smilede begge over hele 5-øren, fyldt op af glæde over de berigende få ord. For hvor kan uendelig lidt, gøre en stor forskel. Mit i forvejen gode humør, er steget utallige grader. Pga. sådan en sød og betænksom dame.

Som du måske husker, skrev jeg for lidt tid siden på en tema-serie om børn og det at høre efter. Der har været så meget på det sidste – bl.a. er min tid brugt flittigt på forskellige medier, som du kan se her. Så der mangler klart nogle indlæg om et emne, der er en af årsagerne til mange forældres frustrationer – når deres børn ikke hører efter.

De andre indlæg har handlet om:

I dag handler det om, hvor vigtigt det er at bringe dig og barnet på bølgelængde, hvis du skal have succes med at få et eller andet budskab igennem. Here we go:

Hvad tror du er mest attraktivt – en sjov leg eller mor/far, der fx minder en om, at man skal gå ud at tisse? For at få det-er-meget-vigtigt-at-du-lige-tisser-af-budskabet igennem, kræver det en åbning i barnet. Åbningen bliver skabt, hvis I kommer på bølgelængde med hinanden.

Idéer, der hjælper med til det, er fx:

 • Smil, mens du taler, (for hvem gider at se på et surt ansigt, der tilmed siger en masse kedeligt?)
 • Sig noget sjovt, der sørger for, at dit barn retter opmærksomheden imod dig (mere om det i morgen)
 • Spørg om du må være med i legen i 5 min., men så skal I også afsted.

Men alt det her kræver overskud, og er det umuligt at finde det overskud frem i dig selv, så insistér blot så venligt som muligt på, at det, der nu skal ske, er vigtigt. – Men prøv ikke at bebrejde dit barn, at det ikke er særligt interesseret. (For husk, hvordan du selv har det, når du skal stoppe med noget, mens ”legen” er allerbedst. Fx når du læser et blogindlæg, og dit barn kalder på dig:-)

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

2 kommentarer

 1. Skrevet d. 20. juni 2012 kl. 23:02 | Permalink

  Tak fordi du minder mig om, at vi skal kommunikere mere på børnenes præmisser og deres niveau, end vores eget.
  Jeg forsøger at være bevidst hver eneste dag i kommunikationen med min ældste, og nogle gange gør jeg noget andet og han reagerer anderledes, og så ved jeg, at jeg skal blive ved med at prøve. Det er super fedt!

 2. Skrevet d. 21. juni 2012 kl. 08:30 | Permalink

  Hvor er det dejligt at høre Anne Lotte. Og så godt, at du er bevidst om at lægge mærke til, når tingene lykkes godt. For i hverdagen er der brug for at have samlet på gode historier, sådan at vi kan trække dem op af hukommelseshatten, når vi skal til at bebrejde os selv over det, der ikke lykkes.

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.