SÅ HØR DOG EFTER #3. Vær lidt stille.

Psst. Vi er i gang med en temaserie herinde på holdaf.dk – om forældres udfordring i forhold til at få de kære børn til at høre efter. I dag kommer mit 3. indlæg om den sag…

Børn er i institutioner mange mange mange tusind timer i løbet af deres barndom – lige fra de er spæde, til tiden i skolen og til alle deres fritidsaktiviteter.

Her er de sammen med en masse andre børn, og desværre prioriterer vi sådan i vores samfund, at tiden i institutionerne desværre ofte får mere karakter af opbevaring end meningsfuld opvækst. På trods af mange voksnes virkeligt gode intentioner, så er det hårde odds med for få voksne, for få ressourcer og for små rammer.

I en hverdag med for lidt tid, penge og plads, laver vi voksne mange regler. Så hovedet fx ikke gør alt for ondt pga. larm og kaos. Men reglerne skaber sjældent plads til glæde, spontanitet, fordybelse og trivsel.

Sikke en lyseslukker-indledning på et indlæg. Men jeg har været i de institutioner i flere år, og tro mig, det er ofte ikke for børn og sarte sjæle. Nogle gange har jeg sat mig ud på toilettet og grædt, fordi det er så sørgeligt og frustrerende at se lys i børns øjne, der slukkes.

Og det er vigtigt at huske på for forældre. For det betyder, at vi skal huske, at regler af gode grunde hænger mange børn langt ud af halsen. Fordi alle mulige og umulige regler har sat ulogiske begrænsninger for deres udfoldelse i dagens løb. Og ofte er de blevet skældt hæder og ære fuld, fordi de har brudt reglerne.

De har fx løbet på gangen! Gange er brede og lange og indbyder til løb. Ja – man kan støde ind i hinanden. Men så skulle reglen måske lyde: Man må gerne løbe på gangen, når ikke der er for mange mennesker. Men den regel er jo op til forhandling. Ja – en god anledning til at få en demokratisk dialog imellem børn og voksne, der kan udvikle barnets skelneevne i forskellige situationer. Hvis der var tid til at tage en snak om det. (Eks. med gangen er fra Erik Sigsgaards fantastiske bog Skældud.)

Min pointe er, at vi forældre skal huske at veje vores regler, reprimander, irettesættelser og den slags kedelige ting på en guldvægt, før børnene skal høre på dem. For ellers kan de blive immune overfor voksnes ord – også de virkelig vigtige. Eller endnu værre – fyldt med trods og større lyst til at bryde reglerne. For hvis et bånd binder for meget, vil et menneske kæmpe for at slippe fri.

Helt konkret har vi oplevet det hjemme hos os, når det gælder sutsko og varme trøjer! Mikkel og jeg er så overfølsomme for, at vores børn fryser(!), at der er fare for, at al vores snak om at holde sig varm vil forfølge pigerne som et mareridt. – Det har i hvert fald gjort dem trodsige omkring det.

Så tippet i dag, er det Mikkel en dag sagde til mig, da vi havde været kærester i nogle måneder, og jeg havde talt uafbrudt. Han kiggede kærligt på mig og sagde: ”Kan vi ikke bare være lidt stille.” Husk også at være lidt stille, når du er sammen med dit barn. Så det ikke drukner i voksen-ord.

PS: Min forskning om skældud er nu nået til Norge! Rart at komme ud med et vigtigt budskab.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

3 kommentarer

 1. Fulvia
  Skrevet d. 13. juni 2012 kl. 08:53 | Permalink

  Rigtig fin artikel, Louise.

 2. Skrevet d. 13. juni 2012 kl. 09:07 | Permalink

  Hej Louise !
  Herligt at du opfordrer til at være stille og lytte!
  vi kunne f-eks lytte til vores åndedrag , hjerteslag …. eller en god bog!
  Her er en opfordring fra min bog Har du tid?

  Stille nu
  mærker du
  dine åndedrag?

  stille nu
  hører du
  hvert et hjerteslag?

  bliv her nu
  lidt endnu
  før du vender siden

  stille nu
  sanser du
  du blir ét med tiden?

  Kærlig hilsen Eva

 3. Skrevet d. 14. juni 2012 kl. 20:59 | Permalink

  Imorgen skal jeg være stille sammen med mine børn

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.