SÆRLIGT SENSITIV

Vidste du godt, at ca. en femtedel af os alle er ‘særligt sensitive’? Som betyder, at man bearbejder sanseindtryk på en anderledes og mere krævende måde end de 80%, der ikke er særligt sensitive. Man er langt mere følsom overfor det, der sker omkring en – både fysiske oplevelser, omgivelser, stemninger osv. – og det er naturligvis både en gave og en udfordring.

Det er en gave, fordi man bl.a. har en større indlevelse i andre mennesker og lettere ved at værdsætte livets skønhed, fordi man ser så mange nuancer. Men det er en udfordring, fordi man fx har svært ved at beslutte sig og ret let bliver stresset og slået ud.

Jeg skriver det her, for hvis dit barn eller du selv er særligt sensitiv, så betyder det rigtigt meget, at du ved det. For det bliver langt lettere at forstå en del reaktioner, der ellers er uforståelige.

Forskeren Elaine Aron har påvist, at ca. 20% af enhver befolkning har et nervesystem, der er mere modtageligt over for at registrere fine nuancer og en mere dyb bearbejdning af informationer i hjernen. Hun har beskrevet det med et billede:

En æbleplantage med en æblesorteringsmaskine (som er billedet på hvordan mennesket sorterer og bearbejder indtryk.)

Maskinen er indstillet til at kunne sortere æblerne (som er billedet på diverse indtryk) i små, mellem og store æbler, og det går fint, når æblerne kommer rullende på båndet.

Men nogle gange (hos de særligt sensitive) er maskinen – udover at være indstillet til at sortere i små, mellem og store – også indstillet til også at sortere i meget små æbler, i mindre end mellemstore, i større end mellemstore og i meget store æbler.

Det går også fint, når æblerne kommer rullende på båndet. Men du kan nok se problemet, når der nogle gange kommer rigtigt mange æbler. Så kan maskinen ikke følge med, den bliver forvirret, handlingslammet og må op at lægge sig som Maude i Matador!

Derfor er det super-vigtigt, at man som særligt sensitiv virkeligt husker at tage pauser i løbet af en dag uden nogen indtryk. Lig fladt med lukkede øjne og forsøg at afsætte tid til at være alene, så nervesystemet kan få ro.

Inde på sensitiv.dk kan du teste, om du eller dit barn er særligt sensitiv. Lige her ligger testen. Du kan også læse bogen Særligt sensitive mennesker af Elaine Aron

P.S: Jeg har ikke skrevet inspirationsmails i lang tid. Men her ved indgangen til foråret vil jeg sende et, der handler om 1 ting, jeg ville ønske, jeg havde vidst, da mine børn var små. Hvis du vil vide, hvad det er, så kan du blive tilmeldt mine inspirationsmails ved at klikke øverst til højre her på bloggen.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

  1. Skrevet d. 6. marts 2012 kl. 12:54 | Permalink

    Bogen, du nævner: Særligt sensitive mennesker af Elaine Aron er en af de vigtigste bøger, jeg har læst.
    Den gav mig forklaring på mange ting, der var 100% relevante for mig. Det blev til mange lettelsens sukke over, at det ikke (nødvendigvis) er mig, der er noget galt med.

    Så jeg kan kun medgive mine varmeste anbefalinger.

  • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


  • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

    "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

    "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

    "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

    "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

  • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

    Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
    Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.