OVERLIGGERENS PLACERING

Hannah har fået for lidt søvn i nogle dage. Er vågnet for tidligt uden at kunne sove igen. Så der var ikke meget overskud. Faktisk ikke rigtigt noget. Og ikke nok med at hun var træt og morgensur – hun blev også frustreret over, at det var sådan: “Jeg vil ikke være i så dårligt humør” sagde hun surt.

Nå, men vi cyklede sammen en morgentur ned til havet, som ligger 3 min. fra hvor vi bor nu. Rebekka og Mikkel sprang lystigt i vandet. Jeg blev på badebroen sammen med Hannah, men efter et øjeblik ville hun også ned i vandet.

Men det blæste lidt den morgen. Og det var overskyet, og Hannah stod og skuttede sig. “Skal vi ikke løbe sammen og så til sidst lade os falde ned i vandet?” foreslog Mikkel. Hannah trak lidt på det og stod bare og frøs.

Hey, der er en måge derovre. Skal vi ikke løbe alt hvad vi kan ud til den, og så kaster vi os alle i vandet?” forsøgte Mikkel så.

Den var pigerne med på, og deres ansigter lyste op. – Noget der mindede om en leg og noget med et mål – det kunne de lide.

Men ak. Efter ca. 10 sekunders løben var fuglen stadig ret langt borte. Hannah opgav og sagde fortvivlet, at det var en dum idé, og at hun i hvert fald ikke gad.

Det mindede mig om en vigtig ting ift. børn. De udfordringer, de møder, skal være i en afstand, der er lige tilpas. Tilpas ift. barnets formåen. Som er vidt forskellig fra barn til barn og fra dag til dag, fordi formåen afhænger af overskud.

Mikkels idé med mågen var smart, fordi det var et konkret mål. Målet var bare for langt ude af syne ift. Hannahs dagsform. Det er bl.a. det, der skaber så mange konflikter i hverdagen – når børnene møder noget, der enten er for let eller for svært. Så er det naturligt, at frustrationen kommer på banen. Og nogle gange må det bare være sådan, og man må forstående sige, at man godt kan se, at det er træls, men det kan ikke rigtigt være anderledes.

Og andre gange har man mulighed for at justere – og hæve eller sænke overliggeren. – Som da Mikkel til sidst foreslog, at hvis man sprøjtede vand på ham og ramte ham, så skulle han kaste sig ned i vandet. Det var til at gå til for enhver, så Hannahs overskud voksede og tre glade vandhunde hoppede lystigt rundt.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.