NEJ!

Jeg er til en utrolig spændende konference om voksen-barn-relationer i disse dage. I Rebild Bakker. Uhh, hvor er er her smukt.

Vi lærte i dag, at børn fra 9-12 mdrs.-alderen får etNej“, “Stop“, “Må ikke” hvert 9. minut i gennemsnit!

Det kræver sin dreng og pige, at blive mødt af et irettesættende forbud hver gang, der er gået 9 minutter. Men ungerne er seje – de klør på for det meste uden at synes, at verden bryder sammen.

Og vores nej’er fører til børnenes behovsudskydelse. Til at de langsomt kan blive de her civiliserede borgere, der hæmmer impulser til at gøre et eller andet, fordi det ville genere nogen, eller gøre noget, selvom man måske ikke har så meget lyst til det.

Men alligevel – selvom nej’erne er vigtige, så er de altså også ret trælse. Og det kræver virkelig en god portion selvværd i barnet, for at det ikke føler sig forkert. Så lad os prøve at bruge nej’erne kun, når det virkelig er nødvendigt. Ikke fordi vi er over-bekymrede, sarte eller har indrettet hjemmet upraktisk.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

3 kommentarer

 1. Anita
  Skrevet d. 23. maj 2013 kl. 22:27 | Permalink

  Uhhh, føler mig en smule ramt, men vil absolut prøve at se på, hvornår jeg siger Nej og om jeg ikke kan blive bedre til at sige ja

 2. Skrevet d. 23. maj 2013 kl. 22:55 | Permalink

  Kære Anita,
  Nej’et ligger lige til højrebenet, og bebrejd endelig ikke dig selv for, at du ikke har ‘ja-hatten’ på hele tiden. Det er blot så fint med en bevidsthed om det, for så vil vi kunne se, at det indimellem er muligt fx enten at tie stille, give et handlealternativ, gå med ind i barnets aktivitet eller fokusere på noget andet fint, barnet gør, der så kommer mere af.
  Kh. Louise

 3. Anna Ligaard
  Skrevet d. 24. maj 2013 kl. 09:05 | Permalink

  Hej Louise !
  ” Pas på ” kommer vist ind under kategorien af advarsler, jeg høre det bliver brugt, selv til store børn, som f. eks. bare skal hælde mælk op i et glas. Jeg mener, det kan gøre dem lidt nervøse, så de netop spilder – måske det er bedre at sige: ” Jeg tror du kan! “

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.