“MIG-SYG”-KORTET

Da jeg spurgte om konkrete emner, I ønskede, jeg forholdt mig til, skrev Ea, at hendes yngste datter på 3 år er i gang med en udredning på sygehuset, da hun i en periode pludselig er faldet bevidstløs om i børnehaven.
På den ene side ønsker jeg at give hende den nødvendige opmærksomhed, og hun skal have lov at have alle de følelser hun nu har omkring det – og hun skal (som altid) vælte sig i kærlighed og omsorg.
På den anden side, prøver jeg at vi lever og behandler hende så normalt som muligt – undgå sygeliggørelse og unødvendigt fokus.
Her har det især været svært ift. børnehaven, der er SÅ søde, omsorgsfulde og fantastiske, at de kommer til at blæse det hele lidt ud af proportioner.
Men også herhjemme er det svært – hun er nemlig en lille klog dame, der godt kan trække “mig syg”-kortet, hvis der er noget der ikke passer hende…..

Allerførst – sejt at I er så opmærksomme på at finde en balance i en situation, der er meget svær. Og del endelig jeres tanker med børnehaven.
Mit umiddelbare råd, som gælder generelt ift. børn, der trækker ‘mig syg’-kortet – eller ‘mig sur’ eller ‘mig ked’-kortet, er følgende: Børns kærligheds- og opmærksomhedsdepoter skal være fyldte. Og optankningen skal ske løbende. Ligesom vi løbende skal huske at drikke vand. Men indimellem kan der være perioder, hvor kærligheds- og nærhedsbehovet er større, eller hvor vi ikke formår at dække det fuldt ud.

Det kan både skyldes årsager i barnets egen udvikling, og det kan skyldes fx stress og jag hos os. Når barnet reagerer, skal vi huske på, at der er en god grund. Hvad end grunden er, gør tiltroen til, at den er der, det lettere at rumme barnets frustrerede følelser.
Men husk en ting:
Når vi har glemt at vande en blomst, og den hænger og ser trist ud, så behøver den en ekstra sjat vand. Men giver vi den for meget, trives den heller ikke. På samme måde med vores børn. Er de i ubalance af den ene eller anden grund, er det godt med nærvær og et ekstra langt kram – men ikke noget med kompenserende konfliktskyhed, overdreven medlidenhed eller overforkælende overbærenhed. Ikke for meget, ikke for lidt, men lige tilpas. – Ligesom i Guldlok og de 3 bjørne. Vores børn skal ikke gøres til ofre, der skal curles for. Vi skal støtte og hjælpe dem, men altid huske at udvise tiltro til deres egen store formåen.

Derfor synes jeg, du skal holde fast i din egen fornemmelse Ea. – At jeres datter ikke skal have særlig opmærksomhed, når hun ‘dyrker’ sine sygdomssymptomer. Hvis hun får masser af uopfordret kærlighed, når hun bare ér, så forsøg mere eller mindre at ignorere “mig-syg”-kortet, når hun trækker det.

(Lad mig endelig høre, når I ved mere om, hvad der mon er årsagen til, at hun falder om.)
Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

 1. Skrevet d. 14. september 2011 kl. 11:57 | Permalink

  Supergodt svar, Louise, og supersej mor, der udmærket er klar over, at det er bevægelse på en balancebom – og derfor svært.

  Jeg tænkte på, om man kunne have en slags “tommelfingerregel/overvejelse” om at moren, når barnet trækker mig-syg-kortet, tænker: skal mit barn tankes op eller manipulerer hun (bevidst eller ubevidst) med mig?

  En anden mulighed er også at trække barnet ind til sig en gang imellem og spørge: Er du ok? Så får den lille pige god opmærksomhed og taletid, hvis der er noget, der trykker.

  Overdreven fokus og bekymring gør også barnet bekymret og utryg – tror jeg.

  God bedring med hende.

  kh
  Diana

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.