“Hvad har du lavet i dag?” spørger du måske dit vuggestue-børnehave- eller skolebarn om, og svaret lyder måske ofte “Det kan jeg ikke huske” eller “ik’ noget”. Eller du spørger, hvordan dagen har været og svaret lyder “Fin“. Det var så den fælles samtale rundt om spisebordet!
Hvis ikke man finder et slags fælles tredje, som alle kan være fokuseret omkring i fælles samtale, kommer måltideT nemt til at handle om, hvad og hvor meget barnet putter i munden, men vi må lægge kontrollørkasketten fra os, for den gavner ikke noget.
Så her kommer inspiration til, hvordan I kan mødes i øjenhøjde og tale om ting, som barnet helt sikkert også kan være med til. Så der bliver skabt en rar stemning, som er noget af det vigtigste for børns appetit.
SAMTALETIPS
- “1 dum ting og 1 god ting ved dagen”. Hos tager vi en runde ved bordet, hvor man skal sige den gode ting, men man behøver ikke sige en dum ting, hvis man ikke har lyst til det. Og så må den, der fortæller ikke afbrydes. Ikke nogen gode råd undervejs – bare lyt, og så er der måske grund til at tale videre om nogle ting, der bliver ‘afsløret’, men tag det snakkeri senere.
- “Dagens yndlings-sanseoplevelse.” En runde hvor alle ved bordet skiftes til at fortælle deres bedste lugt, smag, lyd, syn og føle-oplevelse den dag. Man kan evt. nøjes med én sans om dagen. Det lyder måske rimeligt hippie-agtigt, men det er sådan nogle sjove ting, man kommer til at tænke på, og tror I ikke jeg blev glad, da Mikkel for nyligt sagde, at hans bedste føleoplevelse, var da vi havde kysset hinanden om morgenen.
- “Drømmeland“. Spørg dit barn, hvad det laver i drømmeland. – Eller hvordan det kommer derind – altså hvad der sker, når søvnen går i gang. Ved et tilfælde opdagede vi, at Hannah og Rebekka oplever de vildeste og virkelig interessante ting på vej ind i drømmenes verden.
- “3 ting man er taknemmelig for.” En runde hvor man vælger 3 ting fra dagen eller fra sit liv generelt, man er taknemmelig for. – Man behøver ikke bruge ordet taknemmelig, det kan også italesættes som 3 ting, der var skønne, seje, sjove osv.
- “Yndlingsdit- og dat.” En runde, hvor man fx nævner sit yndslingsslik, sin yndlingsfilm, sit yndlingssted osv.
Og så et sidste måltidstip. Vi siger tit en slags bordbøn, vi lærte af en gammel mand for en del år siden, og vi elsker den alle sammen. For den giver ro, samling og nærvær. Så vi sammen kan nyde måltidet.
Vi tager hinanden i hænderne, ser rundt i hinandens øjne, mens vi siger:
Tak for maden, tak for livet, tak for alt hvad du har givet. 1-2-3 – på en god dag.
3 kommentarer
Kanon bordbøn. Den kan passende supplere den aftenbøn, Noah og jeg siger sammen, når han skal sove. OK det er nok mest mig, men det varer nok ikke længe, før Noah stemmer i. Foreløbig er det ham, der holder teksten og når vi er færdige, kommer der et muntert og rungende TAK (som jeg altid slutter med) fra ham.
Bønner er fantastiske ritualer til glæde og taknemmelighed.
Tusind tak for samtale tips. Har selv en datter der “ik har lavet noget”. Så super med inspiration til nye samtale emner. tak.
Kære Liselotte og Anja. Jeg bliver så glad, når jeg hører, at ordene herinde kan bruges til noget. Så tusind tak for dem.
Kærligst fra Louise