MÅLTIDER #3

Hvad har du lavet i dag?” spørger du måske dit vuggestue-børnehave- eller skolebarn om, og svaret lyder måske ofte “Det kan jeg ikke huske” eller “ik’ noget”. Eller du spørger, hvordan dagen har været og svaret lyder “Fin“. Det var så den fælles samtale rundt om spisebordet!

Hvis ikke man finder et slags fælles tredje, som alle kan være fokuseret omkring i fælles samtale, kommer måltideT nemt til at handle om, hvad og hvor meget barnet putter i munden, men vi må lægge kontrollørkasketten fra os, for den gavner ikke noget.

Så her kommer inspiration til, hvordan I kan mødes i øjenhøjde og tale om ting, som barnet helt sikkert også kan være med til. Så der bliver skabt en rar stemning, som er noget af det vigtigste for børns appetit.

SAMTALETIPS

 • 1 dum ting og 1 god ting ved dagen”. Hos tager vi en runde ved bordet, hvor man skal sige den gode ting, men man behøver ikke sige en dum ting, hvis man ikke har lyst til det. Og så må den, der fortæller ikke afbrydes. Ikke nogen gode råd undervejs – bare lyt, og så er der måske grund til at tale videre om nogle ting, der bliver ‘afsløret’, men tag det snakkeri senere.
 • “Dagens yndlings-sanseoplevelse.” En runde hvor alle ved bordet skiftes til at fortælle deres bedste lugt, smag, lyd, syn og føle-oplevelse den dag. Man kan evt. nøjes med én sans om dagen. Det lyder måske rimeligt hippie-agtigt, men det er sådan nogle sjove ting, man kommer til at tænke på, og tror I ikke jeg blev glad, da Mikkel for nyligt sagde, at hans bedste føleoplevelse, var da vi havde kysset hinanden om morgenen.
 • Drømmeland“. Spørg dit barn, hvad det laver i drømmeland. – Eller hvordan det kommer derind – altså hvad der sker, når søvnen går i gang. Ved et tilfælde opdagede vi, at Hannah og Rebekka oplever de vildeste og virkelig interessante ting på vej ind i drømmenes verden.
 • 3 ting man er taknemmelig for.” En runde hvor man vælger 3 ting fra dagen eller fra sit liv generelt, man er taknemmelig for. – Man behøver ikke bruge ordet taknemmelig, det kan også italesættes som 3 ting, der var skønne, seje, sjove osv.
 • Yndlingsdit- og dat.” En runde, hvor man fx nævner sit yndslingsslik, sin yndlingsfilm, sit yndlingssted osv.

Og så et sidste måltidstip. Vi siger tit en slags bordbøn, vi lærte af en gammel mand for en del år siden, og vi elsker den alle sammen. For den giver ro, samling og nærvær. Så vi sammen kan nyde måltidet.

Vi tager hinanden i hænderne, ser rundt i hinandens øjne, mens vi siger:

Tak for maden, tak for livet, tak for alt hvad du har givet. 1-2-3 – på en god dag.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

3 kommentarer

 1. Skrevet d. 2. maj 2012 kl. 10:33 | Permalink

  Kanon bordbøn. Den kan passende supplere den aftenbøn, Noah og jeg siger sammen, når han skal sove. OK det er nok mest mig, men det varer nok ikke længe, før Noah stemmer i. Foreløbig er det ham, der holder teksten og når vi er færdige, kommer der et muntert og rungende TAK (som jeg altid slutter med) fra ham.

  Bønner er fantastiske ritualer til glæde og taknemmelighed.

 2. Skrevet d. 10. maj 2012 kl. 19:37 | Permalink

  Tusind tak for samtale tips. Har selv en datter der “ik har lavet noget”. Så super med inspiration til nye samtale emner. tak.

 3. Skrevet d. 10. maj 2012 kl. 21:05 | Permalink

  Kære Liselotte og Anja. Jeg bliver så glad, når jeg hører, at ordene herinde kan bruges til noget. Så tusind tak for dem.
  Kærligst fra Louise

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.