LYS

Der er et billede af mennesket, der for mig at se er rigtig smart at have i baghovedet. Hvad enten du er sammen med børn, unge eller voksne. Forestil dig et lys der funkler og stråler. Lyset er vores inderste væsen – vores indre kerne – og det står i et hus. Huset er vores personlighed med krop, følelser og tanker. Nogle gange kan lyset skinne frit og uhindret ud i rummene og gennem vinduerne, men andre gange kan det ikke trænge igennem. Fx kan vinduerne være møgbeskidte, gardinerne kan være trukket for, eller der kan stå alle mulige møbler i vejen, som spærrer for lyset.

Når det er tilfældet – når fx barnets hus ikke er tip­top i stand, dvs. når barnets fysiske, følelsesmæssige og mentale behov ikke er dækket – kan lyset udefra heller ikke skinne ind i alle rummene. Dvs. at børn altså ikke er modtagelige for indtryk og input udefra – fx lærdom, inspiration, andres behov – hvis de oplever kaos indeni. Vi voksne må tage ansvar for at hjælpe børnene med at holde deres hus i orden – dvs. at må prøve at dække børnenes behov i hele deres væsen. Så bliver de hele og kan udstråle alt det lys, de har indeni sig.

Det syn på børn og unge indebærer i mødet med dem en tro på, at der gemmer sig så meget mere under overfladen. Og når de ter sig trælst kan man opfatte det som ‘ridser i lakken’ og altså ikke ændre sin grundlæggende positive forventning til barnet. Måske tværtimod blive endnu mere nysgerrig efter, hvordan jeg kommer ind under overfladen. For lyset er derinde – et eller andet sted.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

 1. Skrevet d. 6. oktober 2011 kl. 10:24 | Permalink

  … og så kunne jeg lige mærke mit eget lys, som var blevet dækket til af uro og utålmodighed og uafsluttede handlinger. Jeg skal vist bare lige sidde og lade lyset skinne igennem ruderne, så tågen kan lette stille og roligt.

  Tak for billedet.
  I like!

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.