KLOGE BØRN OM LOVMÆSSIGHEDER

Når en lærer er rigtig sur, så bliver vi meget mere dumme i klassen. Så er vi på en måde ligeglade med den person, og så gider man slet ikke være sød“. Det sagde Hannah til mig i går, efter at en af hendes lærere havde skældt og smældt hele klassen ud.

Jeg kender en klog dreng, og da han var bare 7 år, sagde han noget så klogt om menneskelige relationer: “Kender du ikke det, at nogen altid er rigtig glade. Så får man lyst til at gøre det godt for dem. Når én er sød mod en, vil man gerne være sød mod den.

Hannah og drengen fortæller det samme. Når du møder andre mennesker med smil i ansigtet og en tillid til og respekt for dem, så er det det, du får tilbage.

Men ikke altid med det samme. Og her ligger vi voksnes ansvar – at bevare smilet, også selvom børn og unge ikke umiddelbart gengælder det. Det er min erfaring med hundredevis af børn og unge, at det vil ske på et tidspunkt. Så giv ikke op.

Børn skal respekteres, for at de respekterer den voksne. Det er den voksne, der må tage ansvar for at udvise den respekt. Og det er selvfølgelig en utroligt krævende opgave, hvis eksempelvis skoleelever er blevet teenagere – og ikke har mødt den respekt undervejs.

For menneskehjernen er bl.a. skabt til at generalisere, så den mest effektivt kan tilpasse sig de vilkår, den bydes. Dvs. at når fx mange lærere har nedgjort og råbt af en elev, så skal den velmenende lærer, der vil gå en anden vej bruge lang tid på at genskabe elevens tillid til andre mennesker. – Så lang tid, at de ofte må give op – eller konkludere, at der da egentlig også mangler noget disciplin i folkeskolen.

Men vedholdende venlighed betaler sig altid. Det betaler sig helt vildt. Hvorimod den autoritære disciplinering kun hjælper, så længe man står ved ungerne og kan holde dem i et jerngreb baseret på frygt. Men du skulle se, hvad elever kan finde på, når det ringer og den frygtindgydende lærer går ned på lærerværelset. Det er ikke for børn og sarte sjæle, skal jeg hilse og sige.

Så mundvigende opad og smil til de kære små mennesker. Så tit det er muligt.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.