JULEPYNT

I går stillede jeg den julepynt frem på spisebordet, som ikke skal pynte på ‘fællesarealerne’, men som er til fri afbenyttelse af Hannah og Rebekka. Planen var, at pigerne kunne fordele tingene imellem sig, og så ville jeg lave mad i ro og fred, mens de glade julepyntede deres værelser.

Som om.

Efter et øjeblik var luften tyk af en “Jeg-så-den-først-stemning”. Okay. Træk vejret i bund og start helt forfra. Jeg beordrede PAUSE. Ingen måtte røre ved mere julepynt, førend vi kunne gøre det på en måde, så det var rart for alle.

Så begyndte Hannah at græde over alle misforståelserne – som vist mest handlede om, at hun ikke fik al den pynt, hun egentlig havde lyst til – (læs: det hele). Og Rebekka peb: “Jeg troede, det skulle være sådan en hyggestund.

Der var brug for instruktioner her. For man kan ikke dele gavmildt, når “Jeg-vil-ha’-følelsen” fylder det hele. Derfor besluttede jeg, at de skulle skiftes til at vælge en ting, og inden de tog tingen, skulle de spørge den anden, om det var ok.

Nogle gange rammer man heldigvis plet. Pigerne åndede lettede op, fordi der nu var skabt en ramme, de kunne overskue. Som ikke gav plads til egoistiske udskejelser. Og mennesker trives ikke med at være egoister. Det er langt rarere at dele og mærke, at den anden også har det godt. Det er vi voksnes ansvar at skabe de rammer. Jeg gjorde det ikke i går til at starte med, fordi jeg havde glemt, hvad børn behøver. Men sikke en forskel, da rammerne var udstukket.

Pludselig var julefreden sikret, og der sad to børn og sagde til hinanden med engleblid stemme: “Du må gerne få den her, uden jeg behøver at vælge noget.” “Århh, gratis? Så må du også få det her hjerte, uden jeg behøver at vælge noget.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.