HVOR MEGET FJERNSYN SER DIT BARN? #4

Tip 4 ift. at skabe en hverdag med balance mellem børn og såkaldt “skærmtid”:

Husk at tryk avler modtryk
Da jeg forleden var ude at handle ind, havde pigerne fået lov til at spille computer imens. På vej op ad trapperne med Netto-poserne i hænderne, tænkte jeg på gammeldags, kedelig voksemanér, at nu var spilletiden vist også slut. I samme øjeblik fløj en erindring gennem mit system:

De fuldstændig fantastiske timer jeg tilbragte med min hjerteveninde som teenager foran skærmen i selskab med Prince of Persia, Pacman og Aperion.

Så da jeg trådte ind over dørtærsklen, mindede jeg ikke pigerne om, at computeren skulle slukkes, men sagde i stedet:
Hej tøser. Hvor er det bare heldigt, at der er en, der har opfundet Bubblestruggle, når nu I har det så sjovt, når I spiller det.” Hannah og Rebekka så overraskede op og fortalte mig glad om, hvor langt de var nået i den uendelige række af baner.
Computeren skulle stadig slukkes, men nu skete det i højt humør og uden brok.

Fordi ‘tryk avler modtryk’. Hvis jeg var kommet hjem og med det samme havde udstukket ordre om dit og dat, ville det udløse en tilsvarende negativ attitude hos mine børn. Går jeg til gengæld ind og anerkender deres spilleglæde, oplever de ikke noget behov for at ‘kæmpe imod hende moren der’.

Du kan også indimellem sætte dig ved siden af dit barn og kigge med i fjernsynet eller spille med på computeren. – Også selvom du ikke er interesseret. Når vi kræver af børn, at de skal følge de rammer, vi evig og altid udstikker, så er det på sin plads indimellem at vise interesse i det, som børnene synes om.

Spil med bare engang imellem – ikke på trods af, at du ikke kan finde ud af det – men netop PGA. dine manglende evner. Det er nemlig så skønt for de kære unger for en gangs skyld at få lov til at være på toppen og pludselig være den, der skal lære mor eller far noget.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

 1. Skrevet d. 18. marts 2011 kl. 11:11 | Permalink

  Det er vist en metode jeg skal tilegne mig. Jeg er nemlig god til at sige tv-sluk eller lignende, når jeg vil. Dog, jeg er begyndt at sige, at når den udsendelse/ den omgang tetris… er færdig, skal der slukkes. Men min talemåde skal ændres. Nu.

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.