HØR EFTER!

Jeg lovede dig mine bedste tips til at få dine børn til at høre efter. Der er 5 stk. (Gamle læsere af bloggen – I må undskylde, at der nu kommer noget, I har læst om før.)

pic_432.gifNår jeg skal forklare, hvorfor det tit er så svært at få vores børn til at høre efter, bruger jeg et enkelt billede. En kaffepause på et kursus.

Nu er pausen slut, og underviseren forsøger at trække din og de andre kursisters opmærksom hen mod sig. Men forgæves. Du og alle de andre er så optaget af det hyggelige snakkeri, kaffen og den lækre kage.

Hver eneste dag sker der akkurat det samme i de fleste familier. Vi forældre er som underviseren på kurset, der mere eller mindre desperat forsøger at få ungerne til at lytte. Så vi kan komme hjem fra vuggestuen, så søskende holder op med at skændes, så ungerne kan få børset tænderne, så …

Men dit barn er som dig, når du er på kursus – flintrende ligeglad, fordi noget andet lige nu nydes i stor stil.

For at der kan skabes et samarbejde om det, der skal til at ske, er du derfor nødt til at skabe forbindelse til dit barn, så det lytter til dig. Og værsågod – her kommer de 5 tips, jeg oplever, der hjælper allermest.

1. Dosér dine ord
Less is more! Hvis du fabler løs, står dit barn lynhurtigt af. Da jeg arbejdede som lærer i en 0. klasse, var der en dag en dreng, der fortalte, hvordan han oplevede det, når jeg gav en række beskeder. Han sagde sådan cirka: ”Blurpblagimfgh!” For mange ord forvandlede sig simpelthen til volapyk i hans ører. Børn kan slet ikke rumme vores lange forklaringer, så vi må dosere vores ord med omhu, hvis vores børn skal forstå os.

2. Gør dig attraktiv!
Hvad tror du er mest attraktivt – en sjov leg eller mor/far, der minder en om, at man skal gå ud at tisse? Hvis du skal skabe en åbning i barnet for dit budskab, må du bringe jer på samme bølgelængde. Smil mens du taler, (for hvem gider at se på et surt ansigt, der tilmed siger en masse kedeligt), sig noget sjovt, eller spørg om du må være med i legen i 5 min., men så skal I også afsted.
Er det umuligt at finde det overskud frem i dig selv, så insistér blot så venligt som muligt på, at det, der nu skal ske, er vigtigt. – Men uden at bebrejde dit barn, at det ikke er særligt interesseret. (For husk, hvordan du selv har det i kaffepausen på kurset!)

Ved du hvad, det går ikke, at blogindlægget bliver længere i dag. Du har sikkert ikke tid til at læse mere i din frokostpause, eller inden du skal i seng. Så fortsættelse følger. De sidste 3 tips kommer en af de nærmeste dage.
Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

  1. Skrevet d. 12. november 2011 kl. 23:35 | Permalink

    Tak for gode pointer, ved nærmere eftertanke er det måske endda gode råd, man også kan bruge voksne imellem.
    Altså: fat dig i korthed og find samme bølgelængde som den person, du gerne vil i kontakt med.
    Lange udredninger kan få rigtig mange mennesker (ikke kun børn) til at “stå af”.

    Men det er ikke desto mindre nogle gode råd, der gælder så meget desto mere i vores kontaktforsøg med ungerne:-)

  • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


  • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

    "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

    "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

    "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

    "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

  • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

    Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
    Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.