FORANDRING KRÆVER FOKUS

Vores hund, Manna, er skøn, skøn. Men indimellem er jeg træt, træt og så siger min mund ofte i et opgivende “Manna” fulgt af en forhåbning om, at så bliver alt nok, ligesom jeg vil have det! Så kan hun forhåbentlig læse mine tanker og forstå, at jeg har brug for ro, og at hun derfor skal lægge sig stille og fx lade være med at stikke hovedet ind i opvaskeren, hive beskidte sokker op fra vasketøjskurven eller stille sig op på spisebordet med forpoterne og hive dækkeservietten ned.

Men hvad skal hun dog bruge lyden af sit navn i et opgivende tonefald til? For at hjælpe hende med at ændre adfærd, kræver det enten afledning, et NEJ i bestemt tonefald eller en kommando som sit eller dæk med efterfølgende ros.

Mange af os gør det samme i forhold til vores børn. Vi glemmer at for at skabe en forandring, så kræver det først og fremmest fokus. Fokus på situationen og på klart at udtrykke, hvad vi ønsker, der skal ske.

Vi bliver måske opgivende og irriterede, eller vi begynder måske at tale rigtigt meget. Om alt det, børnene nu skal huske, skal sørge for, skal gøre anderledes osv. Ordene står i kø for at komme ud af munden, og de fleste får ofte lov at komme ud uden rigtigt at blive sorteret i.

Når mine ord er til Hannah og Rebekka, fordi jeg ønsker, de gør noget bestemt eller lader være med at gøre noget andet, er det en rimelig dårlig strategi. For jo flere ord, desto mindre virkning. Eller omvendt. Jo færre ord desto større virkning. Sorterer vi ikke i ordene og luger en del fra, så drukner vores budskab i en pærevælling af bogstaver, skinger stemme og forurettede følelser. Sorteringen kræver fokus, og det er nødvendigt for at forandre.

I virkeligheden er det jo en lettelse, hvis vi kunne spare alle de overflødige ord væk. For de gør os jo endnu mere trætte, sløve og selvmedlidende, end vi i forvejen er.

Så dagens tip lyder: Giv klar besked om, hvad det er du ønsker. Og har du ikke energi til at være tydelig, så prøv at tie stille, eller bed en anden voksen om at tage over, hvis der er sådan en i nærheden. Opdragelse skal ske i stunder med overskud.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.