FORANDRING AF DÅRLIGE VANER MED NYDELSE OG GLÆDE

Vi har vist alle sammen ret mange af dem. – Laster, dårlige vaner, afhængigheder. Når vi får øje på dem, tør se dem og nævne dem ved navn, tager de fleste af os et næste skridt på baggrund af en meget logisk tænkning, der siger “Det vil jeg lade være med” eller måske i en mildere form “Det vil jeg gøre mindre af.” Fx vil jeg aldrig råbe af mine børn igen, eller jeg vil tabe mig og derfor kun tage én portion aftensmad i stedet for to.

Men jeg tror virkelig ikke, det er vejen frem til at skabe forandring, der holder og varer ved. For der sker noget indeni os, når vi siger det lille ord ‘kun’ – når vi vil afstå fra noget, og når vi tænker i mangel. Der vækkes overlevelsesdrift og trods i andre dele af vores væsen. For mangel er begyndelsen til ingenting, og vores krop og vores underbevidsthed, den vil overleve – den kender ikke til tankens logik om, at man sagtens kan klare sig med en enkelt portion.

Så hvordan kan vi slippe de vaner, der hverken gør os selv eller andre godt? Det sker bedst, hvis vi lader nogle af ingredienserne i forandringsprocessen være glæde og nydelse. De sammenbidte læbers æra er forbi.

Fortællingen om overskud, glæde og taknemmelighed kan hele vores væsen samarbejde med. Så i stedet for at sige til sig selv ‘jeg må kun nøjes med en enkelt portion‘, kunne fortællingen lyde: ‘WUHUHH, jeg har mulighed for at få en skøn portion mad, og hvor vil den gøre mig godt. Eller: Jeg har nogle vidunderlige børn. Det er fedt, når vi har det dejligt sammen. Derfor vil jeg så ofte som muligt se på dem og mærke, hvor højt jeg elsker dem.

For nyligt talte jeg med en vildt sjov og klog mor til en af Hannahs gode veninder om rygning. Hun fortalte ærligt om utallige mislykkede rygestopforsøg igennem flere år. Det havde til sidst fået hende til at kvitte forbuds- og stoptanken. Så hun beholdt i stedet smøgerne i lommen og sagde til sig selv, ‘jeg ryger ikke i dag, men jeg kan da bare gøre det i morgen, hvis jeg har lyst.’ Til sine venner sagde hun ‘jeg er ryger, jeg ryger bare ikke lige i dag.‘ Og det fortsatte hun med at gøre i …. 8 år – uden at ryge en eneste smøg! Indtil hele hendes system, også underbevidsthed und alles, var med på, at ryger – det var hun jo faktisk ikke. En så smart taktik, der ikke vækker trods eller kampgejst i den del af hende, der er afhængig af smøgerne, og som tror, alting er slut, når stimulansen ikke kommer.

Skal vi ikke sammen prøve med sådan en tilgang at få flere gode vaner, der nærer os? Droppe at tænke i afsavn og forbud, men med nydelse og taknemmelighed. – Så har vi også større overskud til at bære over med os selv og se på os selv med milde øjne, når det ikke altid går som planlagt. Så der er energi til at komme op på hesten igen. Det minder mig om et af min yndlingscitater af en forfatter, der hedder Mary Anne Radmacher:

“Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the little voice at the end of the day that says I’ll try again tomorrow.”

Husk det, når du er kommet til at skælde ungerne ud.

PS: Jeg fik ideen til dette indlæg, fordi jeg læser med hos min skønne veninde Kirsten Birkholm. Hun har efter sin skilsmisse, skabt den hudløst ærlige og dybt inspirerende blog morelove. På det seneste har hun skrevet nogle vildt sjove, og samtidig tragikomiske indlæg om sin største last – ‘tøj-shopping-afhængighed’. Hvis du vil have idéer til og refleksioner om, hvordan du får mere kærlighed ind i dit liv, så læs med hos Kirsten lige her.
Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.