FASTELAVN OG SMÅ MUSKLER

Rebekka og jeg var til fastelavn i søndags. Flere forældre gik med deres 3-5-årige børn hen til tønden, og holdt deres arm, mens de slog. Det gøres vel i den bedste mening, men det giver bare ikke barnet en oplevelse af at kunne en hel masse selv.

En mor sagde til sin datter “Så skal du bare slå alt, hvad du kan.” Der lød blot et lille bump, når køllen ramte tønden, for der gemte sig vist ikke de største muskler under prinsessekjolen og flyverdragen. “Var det virkelig alt, hvad du kunne?” spurgte moren retorisk. Og det spørgsmål, der kan skære en i hjertet, gentog sig, hver gang pigen havde slået.

Der er ingen grund til at lyve og sige “Hold da op, hvor er du bare vildt stærk“, men altså heller ingen grund til at nedgøre barnet. Derfor må det være bedre slet ikke at sige noget – vi behøver ikke kommentere alting altid – eller i stedet sætte ikke-dømmende ord på iagttagelsen. Fx “Bum sagde det.

Vi føler bare så meget for og forventer en masse af vores børn. Derfor er det slet ikke let at gøre det, der gavner dem mest. Men vi må øve os på at droppe stikpiller og skuffede forventninger. For det får virkelig ikke det bedste frem i de kære unger.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

 1. Skrevet d. 14. februar 2013 kl. 06:57 | Permalink

  Meget fin læsning. Min 4-årige søn påpegede et andet dilemma; nemlig at man ikke må slå. Heller ikke på dyr. Så han ville ikke ramme katten, der sad på tønden, og jeg kunne se på ham, at han kæmpede mod det, han har lært, så han slog ikke til, men mere prøvende. Han brød sig ikke om det og ville ikke slå igen, og så kiggede vi bare på.

  Vi forældre er altså også svære at blive kloge på!

  Man får at vide, at man aldrig må slå, og lige pludselig får man ros for at gokke til …?

  Gitte K

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.