DE SEJE UNGE MENNESKER #1

Hannah tabte en tand i går! Men det er nu ikke det, mit indlæg i dag handler om. Det er bare dér, det starter.

Rebekka vækkede mig i nat. Pludselig stod hun ved siden af mig og spurgte, om jeg nu havde husket, at tandfeen skulle lægge nogle penge til Hannah under hendes pude!

Tænk, at et barn på 8 år står op i buldermørke for at sikre sig, at hendes storesøster ikke bliver snydt af tandfeen. Det mindede mig om min tro på, at vi går en lys fremtid i møde. For ungdommen i dag - den er for sej.

Jeg har været for lærer for hundredvis af børn, og jeg kan med sikkerhed sige, at der er krummer i de kære børn og unge. – Hvis du har set X-factor, så tænk bare på 15-årige piger og drenge som Sidsel, Lucas, Sarah, Jesper og Martin. Jeg husker ikke, at der i mine teenageår var mange så reflekterede, selvstændige og bevidste om helt utroligt mange ting.

Den oplevelse bekræftes af to berømte herrer: Ungdomsforskeren Thomas Ziehe og sociologen Anthony Giddens. På baggrund af omfattende undersøgelser viser det sig, at moralske værdier som ansvarlighed og sanddruhed er meget vigtige for nutidens unge, og at de er bevidste om civilisationens problemer, bl.a. klimaproblemet. Faktisk konkluderer herrerne, at de yngre generationer er meget mere optaget af moralske anliggender, end tidligere generationer har været.

Men ja - mange børn og unge virker kropsfikserede, overfladiske og har et grimt sprog. Måske er det bare en overflade. Og måske ligger ansvaret for de udfordringer i medierne. Hvis man bombarderes med kropsfiksering, overfladiskhed og grove ord har det selvfølgelig en afsmittende effekt.

I morgen får du nogle konkrete eksempler på ungdommens storhed fra min lærertid. For det er rart at kunne føle optimisme og glad forventning om verden i morgen. Det tror jeg virkelig, vi har grund til.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

2 kommentarer

 1. Skrevet d. 5. maj 2011 kl. 13:16 | Permalink

  Du har simpelthen den bedste blog i verden Louise. Du rammer mig altid fuldstændigt præcist. Jeg har lyst til at skrive HURRA som kommentar til alle dine indlæg, men vil helst ikke virke som om jeg stalker dig. Men det gør jeg altså. Du er fantastisk og du giver mig troen på det gode tilbage i menneskerne omkring mig og jeg får en stor tillid til at alt er og bliver okay. Tusind tusind tak. Kh fra en meget trofast læser.

 2. Skrevet d. 7. maj 2011 kl. 18:31 | Permalink

  Hvis du vidste, hvor glad dine ord gør mig Anja. Altså, tusind tak. Hvis man nogensinde skulle stalkes af nogen, så skulle det være dig. For det bliver man da helt glad i låget af.

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.