De 3 R’er. – RO

En af mine veninder har et motto: I en indre ro, kan alting gro. For at skabe den indre ro kræver det, at der indimellem er en ydre ro:

 • Sluk nogle gange for alle lydkilder.
 • Væn børnene omkring dig til at tale med stille stemmer. Ved at gøre det selv.
 • Gå hen til det rum, hvor barnet befinder sig og sig stille og roligt det, du vil sige. Undgå at spare de få skridt og i stedet brøle dit budskab igennem luften.
 • Væn børnene til ikke at afbryde hinanden. Ved ikke at gøre det selv.

Uhh, det er svært for sådan en som mig, som synes, jeg har livsnødvendige ting at sige – hele tiden. Jeg forsøger venligt at minde mig selv – og børnene – om, at livet er fuld af tid. Jeg skal nok få sagt det, jeg vil sige på et tidspunkt.

Japanerne er bevidste om, at det, der med sikkerhed er i livet, er tid. Så derfor kan man faktisk altid gøre sig umage med det, man er i færd med lige nu. (Man kan i hvert fald prøve.) Give sig den tid, der er brug for. Undgå at forcere og forjage.

Hele barnets væsen nyder godt af ro omkring sig, men vi kan også hjælpe med til ikke at skabe for meget uro indeni barnet. Lad os skære så mange af de lavpraktiske ting væk som muligt – som “sutsko-puds næsen- og varm trøje-snak” – og undgå at tale en hel masse om, hvad vi skal i morgen, til sommer og om lidt.

Vær til stede fuldt og helt lige nu. Der findes kun lige nu. Skær det overflødige væk. Sig det nødvendige.

Se på børnene omkring dig. Træk vejret roligt og læn dig tilbage. Se de skønne væsener, som de virkeligt er, og du vil vide, hvad de har brug for hvornår. Der er ingen grund til at stå på spring. Tag det helt roligt. På den måde giver du børnene plads og råderum, til at de kan udfolde hele deres væsen stille og roligt.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized og tagget , , . tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.