De 3 R’er. Regelmæssighed.

På mange punkter er Mikkelmanden og jeg som nat og dag. Jeg er en hund efter forandring og fornyelse, og han sukker efter regelmæssighed, rytme og rutiner i hverdagen. Som vist nok de fleste andre mødre, tager jeg desværre patent på, at den måde jeg gør tingene på er den helt rigtige.

Det betød engang, at min hang til forandring fik lov til at sætte dagsordenen for de fleste ting i hverdagen. Og fx betød det for noget så banalt som Hannah og Rebekkas morgenmadsspisning, at den foregik sådan:

 • Nogle gange fik de morgenmad på sengen.
 • Nogle gange spiste vi sammen alle fire.
 • Nogle gange så de fjernsyn, mens de spiste.
 • Nogle gange fik de en morgenmadspakke med i bilen, som de spiste på vej til skole.

For uhh, det skulle nødigt blive kedeligt med trivielle rutiner.

Kedeligt var det vist ikke, men det var til gengæld fuldstændig håbløst at have to børn klar til at komme ud af døren, når det var tid til det. Hvorfor mon? Fordi det på ingen måde var muligt for dem at tage ansvar for det, der nu engang skal gøres om morgenen, fordi de aldrig fik noget overblik. – Fordi alting blev forandret hele tiden.

Til sidst gav jeg mig. Jeg gik simpelthen med til Mikkels forslag om at indføre en rytme. Den slags forslag jeg ellers plejede at håne venskabeligt, for hvad skulle det dog gøre godt for. (Bare et godt råd – lyt nu til de mænd. Bare fordi vi er født som kvinder, sidder vi altså ikke inde med løsningen på alting. Kun næsten da:-)

Det forvandlede vores morgener til noget nær det fantastiske. For børn stortrives med rutiner, fordi de skaber overskuelighed, og dermed tryghed, overblik og dermed mulighed for at tage medansvar. Vi indførte morgensedlen, som jeg kan anbefale på det varmeste. (Du kan se den her.) Og nu kører vi også en fredagsrytme, hvor vi bruger en anden famøs seddel. (Den kan du ser her.)

Ja ja, hverdagen er begyndt at køre på skinner herhjemme, og det er egentlig ikke kedeligt. Bare rart. Og nemt.


Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.