De 3 R’er (og slip for roskildesyge!)

Da jeg var gået i seng i går og kiggede ud på den mørke himmel, kom jeg i tanke om en ting, jeg ville dele med jer her på bloggen. Det handler om noget så ret så kedeligt som renlighed!

Og det ledte mine tanker hen på fordums tiders tre dyder indenfor børneopdragelse – Ro, Renlighed og Regelmæssighed. Og jeg fik lyst til at lave et 3-dages tema om de 3 R’er, som for mig at se stadig rummer meget værdifuldt. Men fordi ‘Regelmæssighed’ eller ‘rytme’ endnu ikke er en dyd, jeg selv besidder, laver jeg rod i systemet og starter med Renlighed.

“Du skal vaske dine hænder, hver gang du…

I de år Mikkel og jeg har haft børn, har det undret os, at alle vores vennepar jævnligt ligger vandret med roskildesyge smittet af børnene. Men at Hannah og Rebekka i deres liv samlet set har kastet op 2 gange.

Hannah gjorde det 1 gang, da hun kørte med en vild billist i bjergene på Kreta, og Rebekka steg en dag ud af et tog, mente hun ikke kunne tåle riskisk og kastede op på perronnen.

Men det er dét – altså aldrig nogen tynd mave osv.

Pigerne har fortalt os, at når de er hjemme hos nogen, er det ikke fast kutyme, at man vasker hænder, når man kommer hjem. Og her er det så, at Mikkel og jeg drager en ret så uvidenskabelig konklusion uden dokumentation. Nemlig at vi aldrig har ondt i maven herhjemme, fordi vi af en eller anden grund altid har gået meget op i at vaske hænder (rettere sagt er det Mikkel, og jeg har arvet det fra ham.)

Det er den eneste forskel vi kan se på vores vaner og så vores venners, der som sagt jævnligt ligger syge med ondt i maven.
Så jeg leger hermed sundhedsplejerske for et øjeblik og kommer med dagens anbefaling:
VASK ALTID HÆNDERNE GRUNDIGT, NÅR I HAR VÆRET UDENFOR HJEMMET OG INDEN SPISETID. (Efter toiletbesøg er nok ikke nødvendigt at nævne:-)

Vi fortsætter med ‘Ro‘ i morgen.
Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

4 kommentarer

 1. Skrevet d. 29. marts 2011 kl. 09:45 | Permalink

  Kære Louise

  Jeg fik lige lyst til, at kigge på din dejlige side <3

  Ud over at jeg faldt over en trykfejl uder "De 3 R'er" står riskisk i stedet for riskiks ;-)

  Du skriver omkring at vaske hænder, at efter toiletbesøg er det nok ikke nødvendigt at sige det er påkrævet. Så tænker jeg bare, at specielt for mænds vedkommende, så har da konstateret, at efter offentlige toiletbesøg så er mænd generelt IKKE særligt gode til at huske det.
  Og med tanke på, hvor ofte vi hører om dårlig håndhygiejne efter toiletbesøg på restauranter og generelt på hospitaler, så synes jeg kun det skal siges meget og jeg har en tro på, at det selvfølgeligt er i barneårerne dette skal læres.

  Kærlige og lyse bølger
  Stig

 2. Skrevet d. 29. marts 2011 kl. 12:18 | Permalink

  Tak Louise,
  Det kan jo virke skræmmende banalt det med at vaske hænder, men jeg må med skam melde, at det for mit (vores) vedkommende er fint med en reminder.

  Jo, jeg vasker hænder, når jeg har været på toilettet, eller når jeg har skiftet Noah. Ja, jeg vasker hænder, inden jeg laver mad.

  Men nej, jeg har ikke tænkt på at vaske hænder, når jeg kommer hjem eller bare inden jeg spiser. I vugggeren lærer Noah og hans buddies at vaske hænder både før og efter maden, og det er jo super. Det var vi taget til os, og nu gør vi alt, hvad vi kan for at implementere konceptet herhjemme.

  Meget banalt – men jeg tror du har helt ret i, at den banale renlighed er en overset faktor med ret stor betydning. Og jeg må tilstå, at Noah HAR haft Roskildesyge, og at den varede længe og at han var rigtig skidt. Det er nok også svært at undgå, når en vugger-buddy kaster op lige der hvor man leger (vi andre slap!)

 3. Skrevet d. 29. marts 2011 kl. 12:47 | Permalink

  Selvom det, som du skriver, måske nok er et opdragelsesprincip fra den gang ruder konge var knægt, så er jeg også tilhænger. Og særligt af det med at vaske hænder. Men det er ikke uden kamp. De kæmper altid imod, ungerne. “Jeg gider ikke vaske hænder”, eller “jeg skal altid vaske hænder”, lyder det særligt fra den lille på 5. Har du gode råd til, hvordan jeg gør det til en leg, så vil jeg være taknemmelig! Tak for godt indspark – igen, igen!
  Kh Louise

 4. Anne
  Skrevet d. 30. marts 2011 kl. 08:54 | Permalink

  Jeg synes, det er supergodt, at du skriver om renlighed, for jeg kan nogle gange blive helt målløs over folks tankeløshed. Fx når jeg ser folk gå i gang med madlavningen uden at have vasket hænder. Jeg får faktisk lidt kvalme, hvis det er nogen, der laver noget mad, som jeg også skal være med til at spise!

  Og jo, det ER faktisk også nødvendigt at minde om vask af hænder efter toiletbesøg – det er der desværre rigtig mange, der sløser med. (Og jeg forsøger af al magt at glemme, hvad jeg observerede på en fransk campingplads, når jeg stod og vaskede op nær toiletbygningen…).

  Og så handler det jo i øvrigt ikke kun om at undgå Roskildesyge. Jeg vil påstå, at vi her i huset er mindre forkølede, netop fordi vi vasker hænder.

  Til dig, hvis unger kæmper imod: Hos os virker det at minde datteren (4 år) om, at man altså har “numse-bakterier” på fingrene, når man har været på toilettet. Det lyder åbenbar tilpas ulækkert til, at hun vasker hænder!! :-)

  Så TAK, Louise, fordi du “tager bladet fra munden” og viser, at det er OK at være “hysterisk” på det her felt!

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.