BRUG TIPPET – VÆR TILBAGELÆNET OG SKAB MAGI.

Kan man skabe magi helt tilbagelænet og afslappet? Jamen, normalt skal der da en hel masse hokus pokus, gefakter, ting og sager til.

Når det gælder samværet med børn, så kan du skabe magi blot ved at træde et skridt tilbage.

Jeg oplevede det fx i dag. Jeg stod på Frederiksbergs Hovedbibliotek. Mange vuggestuebørn myldrede rundt, mens nogle pædagoger blev ekspederet ved kassen. Pludselig fik jeg øjenkontakt med en lille pige med sorte rottehaler, mørkerød jakke og et meget tilfredst ansigtsudtryk. Hun stod og viftede med to efterårsblade, ét i hver hånd.

Da vi havde smilet til hinanden, oplyste hun med en tilfreds stemme: “Blade“. “Ja, blade” svarede jeg. Pigens øjne lyste, og hun satte i løb. Løb en omgang rundt om mig. Og én til. Og én til. Efter mange omgange rundt om mine ben, hvor jeg bare stod benovet over al denne magiske livsglæde, var pædagogerne klar til at begive sig ud i solskinnet igen, og en voksen tog pigen i hånden.

Når  det lille barn lukker dig ind i sin verden – og lader dig opleve verden sammen med det fx ved at kigge på dig og sige ‘blade’ – så gentag indimellem blot barnets ord eller efterlign dets mimik. På den måde viser du, at du er en ven, der forstår barnets oplevelser.

Forsøg ikke at være ‘proaktiv’ ved at tage en masse initiativer til samværets videre forløb. Siger barnet fx ‘flyvemaskine’, er der ingen grund til straks at spørge ‘hvor skal den hen?’ For så har du allerede sat en retning for samtalen. Ved blot at gentage ‘flyvemaskine’ kan du blive lukket ind i barnets vildt fascinerende verden og høre sætninger, du ikke troede var mulige. – Eller blive danset omkring af et lille fremmed barn på et bibliotek.

Er du sammen med større børn, kan du selvfølgelig ikke på samme måde blot gentage deres ord, men princippet er det samme. Tilkendegiv blot, at du er interesseret og lytter, men uden at prøve at styre samværet i en bestemt retning.

Dette indlæg var udgivet i:Ikke kategoriseret og tagget , , . tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

25 kommentarer

 1. Skrevet d. 12. oktober 2010 kl. 19:38 | Permalink

  Hi hi, jeg har en tilsvarende. Jeg stod i kø og fik også øjenkontakt med en lille pige på et par år. Hun sagde: “Min far hedder Søren!” og så sagde jeg, at min hedder Ole. Lys i både hendes og mine øjne :)

 2. Birgitte Vestergaard
  Skrevet d. 13. oktober 2010 kl. 21:19 | Permalink

  Min yngste datter på 2år og et par måneder har endelig fanget konceptet omkring babytegn. Det har taget laaaang tid – da hendes livs start var tung og derfor fører hun “sin egen kalender”. Men nu har hun knækket “ægget” – så at sige! Og sikke en verden vi får lov at tage del i!
  De samme 4 tegn. Om “farmors kat som sover langt langt væk”. Og begejstringen er så enorm i hendes øjne – når vi har gentaget hendes og vist vores begejstring over hendes historie, ja så får vi den igen og igen og igen og igen. Udelt begejstret og stadig helt fantastisk. Tænk sig at kunne fortælle historier!
  Og vi kan jo godt tænke: nu bliver det lidt trivielt… den kat der…. den kan da ikke blive ved med at vække hendes fortælleglæde og huskebegejstring. Men jo, det kan den! Hver dag. Mange gange om dagen. Får vi lov at kigge ind i hendes lille verden, hvor en sovende kat i berettestørrelse er på fuld højde med landvindinger udi ydre rum!
  - Og så lige endnu en pegefinger rettet mod lastbilen på Jernbane Allé. Og en til. Og en til. Og der er sørme også en! Og man tænker jo: holder det nogensinde op? Og det tror jeg egentlig ikke at det gør!
  - Jeg tror jeg vil tage hendes øjnes smil til mig imorgen og lade mig smitte af begejstringen og deltage i det fantastiske at der er SÅ mange mægtig store lastbiler i vores gade, når storesøster er blevet afleveret i børnehaven og lillesøster er på vej hjem i “mors dagpleje”.

 3. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 09:55 | Permalink

  thanks good post

 4. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 10:27 | Permalink

  thanks good post

 5. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 10:49 | Permalink

  very good \o/

 6. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 13:22 | Permalink

  If you register immediately receive $ 0.50 in paypal account. Come and you link exchange

 7. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 16:25 | Permalink

  This is such a fantastic resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing websites that understand the value of providing a quality resource for free. It?s the old what goes around comes around routine.

 8. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 17:01 | Permalink

  I completely agree with the above comment, the internet is with a doubt growing into the a lot of important medium of communication across the globe and its due to sites like this that ideas are spreading so quickly.

 9. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 02:49 | Permalink

  I like Your helpful website! Read this interesting information about Egypt real estate and Egypt property See You!

 10. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 17:48 | Permalink

  How is it going? Visit my interesting website florida photographers and wedding photographer florida and wedding photography florida , Bye bye!

 11. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 19:49 | Permalink

  Hi! I simply love eating vegetables especially patatos , See You!

 12. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 21:35 | Permalink

  Hi, You have to look at that site regarding knight pvp – turk ko, See You

 13. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 15:12 | Permalink

  Ohh very much thanks admin

 14. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 19:39 | Permalink

  Hi, i must say fantastic site you have, i stumbled across it in Yahoo. Does you get much traffic? Check my site turk ko.

 15. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 03:00 | Permalink

  this helped me as hell, purchase ultram, [url="http://tramadolonline.groupsite.com"]purchase ultram[/url], http://tramadolonline.groupsite.com purchase ultram, 71297,

 16. Skrevet d. 16. november 2010 kl. 01:14 | Permalink
 17. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 13:03 | Permalink

  I have never imagined that it’s going to develop into my addiction to read blogposts which is so much mind-boggling.

 18. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 16:36 | Permalink

  Hi, please check my sites if You are interested in work from home assembling things or maybe work from home electronics assembly and assemble doll house brooms. Thanks

 19. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 21:24 | Permalink

  How are You, please visit this sites if You are interested in medical assembly jobs or maybe assemble cds form home or home assembly & crafts jobs. See You

 20. Skrevet d. 19. november 2010 kl. 16:02 | Permalink

  How are You, please see my pages if You are interested in free assembling companies directory or maybe asemblys at home and vorkathomeassembly. Bye

 21. Skrevet d. 19. november 2010 kl. 21:52 | Permalink

  fuck you and all

 22. Skrevet d. 20. november 2010 kl. 22:34 | Permalink

  thanks good post

 23. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 22:30 | Permalink

  Great! Thanks for post

 24. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 00:14 | Permalink

  Ohh very much thanks admin

 25. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 11:10 | Permalink

  This website is awesome. I constantly come across something new & different right here. Thank you for that data.

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.