BARE ET FORSLAG – TIP TIL JULEAFTEN

Min svoger talte engang med en lokomotivfører. Han var tit nødt til at tænke julen alternativt, fordi han skulle styre S-toget, når mørket sænkede sig, og det blev Juleaften. Julen i hans familie begyndte derfor allerede om dagen, og da min svoger hørte det, fik han en lys idé.

Alle de 4 børn i vores familie var nemlig små, og hvorfor behøvede årets bedste aften egentlig først at begynde godt 1 time, før de normalt skulle ligge i deres seng og være putteklar? Hvorfor skulle dans om træet, hygge og gaver, først begynde, når de var overtrætte?

Det blev vi alle sammen enige om, at der ikke rigtig var nogen god grund til – udover at sådan plejede det at være. Derfor lagde vi julemiddagen som en sen frokost, og havde nu dejligt mange timer til alt det, der netop tager mange timer. Forskellen var nu blot, at børnene var friske og endda havde god tid til at lege med deres legetøj.

Det var en pragtfuld idé, og den er hermed givet videre. Hvis du har små børn, så foreslår jeg altså følgende:

Spis julemiddagen ved 14-15-tiden. Nyd Disneys Juleshow bagefter, hvis det er det, I plejer. Så er kl. måske omkring 17, det er blevet mørkt, og lysene på træet funkler. Så kan dansen begynde. Og så tag ris á l’amanden undervejs, når der igen er plads i maven, og der er brug for at samles stille og roligt.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

7 kommentarer

 1. Skrevet d. 18. december 2011 kl. 08:59 | Permalink

  Fantastisk ide Louise. Den må jeg lige vende med resten af familien i eftermiddag. Jeg håber du får en rigtig dejlig jul med hele familien.
  De bedste hilsner fra Nina

 2. Skrevet d. 18. december 2011 kl. 21:02 | Permalink

  Ps. jeg har lige delt dit indlæg inde på spismitbarns facebookside, håber at flere kan blive inspireret af din ide :)

 3. Skrevet d. 19. december 2011 kl. 11:39 | Permalink

  Man kan jo også rykke gaveudpakning til julemorgen d. 25, ligesom man gør i mange andre lande. Så er der også lidt ekstra sjov den dag :-)

 4. Skrevet d. 19. december 2011 kl. 15:01 | Permalink

  Det er en rigtig fin pointe, at vi godt kan gøre tingene anderledes, end “vi plejer”. Men det er også lidt en udfordring, jeg selv kæmper med. F.eks. har vi købt vores juletræ og det står på terassen og venter på at komme ind og blive pyntet lillejuleaften. For sådan har det jo altid været. I mit liv! “Men hvorfor kan vi ikke få det ind før?”, spørger ungerne. Jeg mangler argumenter og hører mig selv sige: “for sådan plejer det at være”. Men jeg holder nu alligevel fast i det, for der må jo også gerne være noget særligt at glæde sig til lillejuleaften. Til gengæld holder vi juleaften lidt tidligere end sædvanligt og går til champagne hos naboerne efter middagen. Det er da anderledes :-) . Kh Louise

 5. Skrevet d. 19. december 2011 kl. 20:11 | Permalink

  Kære Lakrids-Louise.
  Jeg tror, vi giver plads til magi i livet, når vi netop skaber rammer for magien. Så at juletræet fx hvert år pyntes d. 23 er for mig at se virkeligt værd at holde fast i. For forventning og traditioner er en del af magien, som forsvinder, hvis man bare opfylder alle ønsker lige nu og her.
  Så endnu et argument til de kære børn kan være, at det bare er helt vildt dejligt at pynte det juletræ Lille-Juleaften, for så kan man gå og glæde sig til det.
  Klem

 6. Skrevet d. 19. december 2011 kl. 20:13 | Permalink

  Tak kære Nina fordi du har delt idéen med at begynde Julefesten tidligere end om aftenen. Håber den vil bringe lige så stor glæde i andre hjem, som den har gjort hos os.
  Kærligst fra Louise

 7. Jeanette Østergaard
  Skrevet d. 31. december 2011 kl. 00:34 | Permalink

  Kære Louise. Sikken en fantastisk idé. Hvorfor er det lige at man ikke selv tænker lidt ud af boksen og kommer på det…? Er helt sikkert et forslag der vil bliver præsenteret for familien næste jul. Hilsen Jeanette

Én trackback

 1. Af Få fred ved julebordet | Spismitbarn.dk d. 21. december 2011 kl. 11:11

  [...] for at gennemtænke de traditioner, som vi fører videre år efter år. Jeg er meget inspireret af Louises tanker om at spise julemiddagen tidligere. Louise med den fine blog Hold Af skriver: “Spis [...]

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.