BØRNS TRIVSEL, eller: VI ER SLET IKKE SÅ VIGTIGE, SOM VI GÅR OG TROR!

Hørt i S-toget for lidt siden. En samtale mellem far og søn på ca. 4 år:

Far: “På lørdag skal mor og dig være alene hjemme. Jeg skal til koncert.
Dreng: “Hvad skal vi på fredag.”
Far: “Der skal vi bare hygge. Måske have noget god mad. Skal vi have pizza eller røde bøffer med bearnaise?
Dreng: “Pizza. Men den vi bestiller.
Far: “Nej, ikke den vi laver selv. Du må ikke sige til mor, at vi bedre kan lide den, vi køber. Men den er godt nok også god.
Dreng: “Er det bare os alene i dag?
Far: “Nej, mor kommer om 1 time.”
Dreng: “Nej, hun arbejder hjemme i dag.”
Far: “Nej, det er i morgen. I dag er hun ude i en virksomhed i Herlev.
Dreng: “Jeg vil gerne holde min Nintendo.
En helt helt almindelig forældre-barn-samtale i Danmark anno 2013. Dejligt at selvom børn og voksnes verdener og logikker ofte er meget forskellige, så kan vi stadig mødes. Bl.a. i samtale om hverdagen.

Men forskelligheden er et vilkår, der fylder meget. Jeg hørte forleden om en ny ph.d. om børns trivsel. Vi voksne går så meget op i, at børn trives. Anette Boye Koch, der har lavet afhandlingen, fik den gode idé at spørge børnene selv – hvad der får dem til at trives. Hun har ladet børn tage billeder og forklare, hvad der giver dem glæde i deres børnehaveliv.

Børnenes billeder er kendetegnet ved et bemærkelsesværdigt fravær af voksne. De har heller ikke fotograferet de voksenstyrede aktiviteter eller situationer som samling og fællesspisning.

Det lader til, at ungernes trivsel og glæde i høj grad lever sit eget liv. Fx når de udfordrer grænser for deres formåen, når de mærker kildren i maven, fordi de gør noget, de ikke må, og når de driller og laver sjov.

Det er da et ret vigtigt budskab til os forældre. At de rammer vi skaber for vores børns opvækst i høj grad må handle om at gøre os overflødige og skabe frirum til børnenes udfoldelse på deres præmisser. Uden vi blander os. Det kan vel bl.a. ske ved, at vi minimerer brugen af babyalarmer, servicering og mobiltelefoner.
Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

Én kommentar

  1. Anne Lotte
    Skrevet d. 24. oktober 2013 kl. 15:42 | Permalink

    Kolliderer det så ikke også med tanken om regeringens nylige tiltag; den sammenhængende skoledag, hvor elevernes skoledag er mere eller mindre voksenstyret fra kl. 8-14??

    Kom jeg lige til at tænke på …

  • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


  • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

    "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

    "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

    "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

    "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

  • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

    Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
    Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.