BØRN OG FORÆLDRE

Først en servicemeddelelse: På baggrund af denne artikel, jeg har skrevet om folkeskolen Når skolen er værre end spild af tid, skal jeg i morgen i P1 Morgen kl. 6.45 og tale om heldagsskolen og bagefter i DR2 Morgen kl. 7.10.

Noget helt andet – en cadeau til alle jer småbørnsforældre… Jeg kom cyklende hjem fra stationen i går. En familie havde slået sig ned ved en bænk et pænt sted, og en lille fyr på ca. 3 år råber begejstret til mig – “VI HAR FUNDET TO VINBJERGSNEGLE.” ”Århh mand, sejt”, når jeg at råbe tilbage.

Det er de der fantastiske børn i en nøddeskal. Det de oplever i den store vide verden, skal deles. En del af dem bliver til i relationen med omverden. Nogle gange er deres begejstring for verden så stor, så de endda vil dele den med vildt fremmede, der kommer cyklende forbi.
Lige inden havde jeg set en mor i toget med sin 2-3-årige dreng. Han delte alt med hende.
“Rødt tog!” – “Ja, der var et rødt tog”, siger mor.
“Cykler, mor.” “Ja, der er cykler.”
“Moar.” Mor krammer drengen og siger hans navn.
Og han blev ved – med at dele alt, hvad der røg igennem hans bevidsthed.
Er I klar over, kære småbørnsforældre, hvor seje I er! I smiler, lytter, krammer, responderer, spørger ind, kysser. – Udover at made, passe på, skifte bleer, huske bananmosen og tage ansvar for det hele. Husk det, husk det nu, når I indimellem ikke kan rumme mere. Ikke kan rumme, at I hele tiden presses til at forholde jer til alt det, jeres børn strømmer over med, og I derfor bliver korte for hovedet, svarer surt eller mister tålmodigheden. Dét kan jeres børn godt leve med. Fordi de allerfleste af os, gør så mange positive ting, at det virkeligt er værd at tage hatten af for.
Men vores hjerne er en fejlfinder über alles. Så den hæfter sig nemt ved de gange, hvor vi ikke synes, vi gør det godt nok. – For hver negativ oplevelse, kræves der 3 positive, for at vi kan holde et nogenlunde mellemfornøjet humør. Så please – hold op med at slå jer selv i hovedet. Men hæft jer ved alt det fine, I går rundt og gør hver eneste dag.
Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.