3 TIPS TIL AT FÅ DEN JUL, DU DRØMMER OM – af en Zen-mesterinde.

På denne 1. søndag i Advent, der er en af mine yndlingsdage på året (fordi jeg er en julefreak af rang), vil jeg give ordet til Anna Skyggebjerg. Anna der har verdens bedste blog, hvor hun gavmildt minder os om, at livet vil os det godt. Og at det er muligt at skabe en hverdag med nærvær og glæde. Det er muligt, for alt hvad vi har, er alt vi behøver. Det lærer jeg af den elskelige og fine Zen-mesterinde hver dag på Hele 3 ting.

Anna har sagt ja til at gæsteblogge her på Hold Af – og giver her 3 tips til en mere Zen-fyldt jul. Hvis du mærker roen og glæde brede sig i din krop, mens du læser, så kan du få meget mere af den slags. Anna har nemlig lige skrevet en vidunderlig lille e-bog, som du kan downloade her. Om hvilke mirakler det har skabt i hendes liv, da hun besluttede sig for, at hun var en god nok mor.

Men her kommer til dig fra Anna 3 gode råd til en Zen-fyldt Jul:

Ved juletid er der visse ting, som kommer helt af sig selv: For eksempel invitationer til ditten og datten og familiens ønsker om Dingen und Sachen. Ro, nærvær og dybe vejrtrækninger, derimod… det kommer sjovt nok ikke af sig selv. Men så kæmp lidt for en Zen-fyldt jul, og begynd gerne her:

3 gode råd, der sikrer dig en Zen-fyldt jul:

1: Stå ved dine værdier

Sig til børnene, at det er vigtig for dig, at I får tid og ro sammen i december. Tal med dem om, hvilke Zen-skabende ritualer, I kan lave sammen. Og forbered dig på at blive overrasket af dine små Zen-mestre: De ritualer, børn foretrækker, er næsten altid dem, der handler om at gøre helt enkle ting sammen med familie og venner.

2: Prioritér

Tal med børnene om alle de ting, I er inviteret til. Forklar, at I ikke kan nå det hele, men må vælge 3 eller 4 arrangementer og melde afbud til de øvrige. Forklar dem, at det at sige nej til nogle arrangementer, ikke kun er et fravalg, men også et tilvalg af mere nærvær i december. Hav mod til at sige, ”Jeg vil rigtigt gerne høre jeres ønsker og tage hensyn til dem. Men i sidste ende er det mig, der beslutter.” På den måde træder du i karakter som den voksne, og du fritager dine børn for et ansvar, som børn slet ikke skal have, men alt for ofte får: ansvaret for at planlægge familiens jul. (Tro mig: De vil hade det – og elske det.)

3: Bed om hjælp

Det er en kilde til dybe vejrtrækninger at droppe al ambition om at være perfekt og kunne klare det hele selv – og i stedet bede om hjælp. Det kan være hjælp til at købe ind, hjælp til at lave mad, hjælp til at holde julegavebudgettet nede eller hjælp til at følge børnene til julearrangementer, de meget gerne vil med til, men som du ikke selv kan finde tid eller energi til. Verden er fuld af søde mennesker, som gerne vil give en hjælpende hånd. Særligt, hvis du selv rækker ud og beder om hjælpen til en helt konkret opgave.

Så 1-2-3: Den Zen-fyldte jul står for døren!

Jeg tør godt love dig, at lærer du at stå ved dine værdier, lærer du at prioritere, og lærer du at bede om hjælp, så får du ikke alene en lang’t bedre jul, men også et bedre liv på den anden side af julen. Du kan begynde at øve dig når som helst, men julen er en oplagt anledning. For ellers går det nemt som sidste år. Ditten og datten, dingen und Sachen…

Glædelig jul til dig og dine,

Anna

Jeg kan virkelig, virkelig anbefale Annas nye e-bog Da jeg besluttede, at jeg er en god nok mor. For kun 35 kr. får du 90 sider med vidunderlig inspiration, konkrete tips og vise ord i en så enkel og poetisk form, at læsningen er en sand fryd. Du kan downloade den lige her. Gør dig selv og dine børn den tjeneste at få fingrene i den.

Dette indlæg var udgivet i:Uncategorized. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.
 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.