3 TIPS – OG ET BONUSTIP – TIL FÅ BØRN TIL AT ELSKE MAD

Mad betyder helt vildt meget i de fleste menneskers liv. Vores humør påvirkes af det, vi putter i munden, men også af tanken om det, vi skal spise.
Madens smag, farve & konsistens vækker forskellige følelser i os. Og stemningen mens vi spiser, betyder også rigtigt meget, tillige med de følelser vi gemmer i os fra tidligere oplevelser med mad. – Når vi alle elsker is, er det ikke kun den kølige sødme, men også de skønne varme minder af sommer, sol, strand og ferie, vi holder af.

Hvis du ønsker, at måltiderne med børnene bliver berigende og afslappende stunder – dvs. uden skrigende unger og sure forældre – så er her 3 gode råd:

1: UDVIS BEGEJSTRING. Følelser smitter – dvs. at det er det vigtigt, at vi selv er begejstrede omkring det, vi putter i munden. Selvom du ikke kan se en effekt nu og her, så vær vis på, at din holdning til maden har en enorm betydning for børnenes oplevelse af den.

Og så kommer her en hemmelighed ikke så mange kender til:

2: MADEN SKAL SMAGES PÅ 11 GANGE! Det er et biologisk faktum, at vi skal tilvænnes til maden, før vi virkeligt oplever, at det smager godt. Faktisk hele 11 gange skal man have smagt det samme, før man er tilvænnet! Se, det er en vigtig information. Fordi hermed har man som forælder et langt mere afslappet forhold til, at børnene som oftest ikke bare guffer alt muligt i sig fra første færd. Og en afslappet holdning fører altid så meget godt med sig. Hvorfor er de fleste børns livretter mon spaghetti, pizza, boller i karry og frikadeller? Bl.a. fordi det er de retter, de fleste forældre serverer igen og igen. Det hjælper oplevelsen af en god smag godt på vej. En god smag er altså lig en velkendt smag.

Denne information var virkeligt som et opmuntrende tilråb til stemningen omkring vores spisebord. Pludselig gav det god mening at sige, at der skulle lige smages på maden, men det var helt fint, hvis der ikke blev spist op.

3: VÆR KONSEKVENT.Der er ikke andet mad end det, der står på bordet.” 10 min. senere: “Okay, så tag en portion havregryn!”. Trusler er aldrig særlig smarte, og børnene hører rigtig mange tomme af slagsen ved middagsbordet. Hvis det betyder noget i jeres familie, at der spises omkring bordet og ikke på alle mulige andre tidspunkter, så lad være med at give mulighed for andet. Betyder det til gengæld ikke så meget, så lad være med at sige, at havregrynene ikke er en mulighed. Find ud af, hvad der skaber den bedste stemning hos jer, og vær glade for jeres beslutning – havregryn efter aftensmaden eller ej. Lad blot være med at sige ét til børnene, og derefter gøre noget andet.

Et bonustips er, at de fleste børn rigtigt godt kan lide rå grøntsager – så server fx brocolli (de hedder forresten små træer hjemme hos os) og blomkål rå i stedet for kogte, og så husk gerne en hel masse skåle med forskellige ingredienser i stedet for en blandet salat – lad børnene selv blande det, de vil. Salatbladene ruller vi ofte sammen til ‘salatpandekager’, og en rund skive af de aflange peberfrugter gør det ud for mavebælte. Hør hvad Hannah spontant udbrød en dag, hvor jeg havde tømt køleskabet og skåret indholdet ud i mundrette bidder: “Jeg elsker dig mor… og jeg elsker din mad.

Dette indlæg var udgivet i:Ikke kategoriseret. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

60 kommentarer

 1. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 05:33 | Permalink

  Interesting…should I try those tips?, goji, 10501, ebooki, lxbl, urz¹dzenia kosmetyczne, 97299, Psychoterapia Warszawa, 3749, rehabilitacja warszawa, :[, elementy do wyrobu bizuterii, =D, akryl do paznokci, xgqn, prezenty dla faceta, =-]],

 2. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 06:39 | Permalink

  helped me much, ultram no prescription, %PPP,

 3. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 21:56 | Permalink

  Your RSS feed doesn’t work in my browser (google chrome) how can I fix it?

 4. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 22:29 | Permalink

  good quality post thanks

 5. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 01:45 | Permalink

  I found your entry interesting do I’ve added a Trackback to it on my weblog :) ……

 6. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 02:30 | Permalink

  Ew99AX thanx mike, buy tramadol online, 1732,

 7. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 23:20 | Permalink

  How are You? I haven’t seen Your blog before -it’s really fascinating, could You take a look at mine Paint zoom? Have You ever seen it?

 8. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 00:29 | Permalink

  thanks good post

 9. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 03:26 | Permalink

  this page has too many comments, nolvadex online, 495, canadian pharmacy, 7514, purchase cymbalta, >:P, buy acomplia, fjwr,

 10. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 11:10 | Permalink

  I found your weblog on google and check several of the early posts. Preserve up the excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading through additional from you later on!…

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.