0 GODE RÅD

Har dine børn nået en alder, hvor de fortæller dig, om alt det, de mener, du kunne gøre meget bedre? Hvis ikke, så bare vent…

Lidt længere nede kommer et tip, så ungernes liste bliver 1 punkt kortere, når de begynder at fortælle dig om alle dine fortrædeligheder. Når mine piger gør det, så nej, det er ikke sport rart, og ja, selvfølgelig er det også meget lærerigt. – Og i øvrigt en god anledning til at fortælle dem, at vi alle gør alting, så godt vi nu kan, men at meget ofte kan blive bedre. Derfor er det selvfølgelig rart at vide alt det, de ønsker kunne være anderledes, men de må også huske at bære over med os, ligesom vi forsøger at bære over med dem. Jeg minder dem om, hvor vigtigt det er at se på hinanden med milde og forstående øjne.

Nå, men her kommer tippet (det gode råd!): DROP DE GODE RÅD.

Igennem årene har moren her disket op med det ene mere geniale løsningsforslag efter det andet, hver gang Hannah og Rebekka har luftet noget, der har irriteret dem, været uretfærdigt, træls, svært osv. Don’t do it.

Nu når de efterhånden har lært mig og mit velmenende og bedrevidende sind at kende til hudløshed, har de mere end understreget, at de ikke gider at høre alle de mulige og umulige gode råd, jeg kan diske op med. De kan ikke bruge dem til noget. Og de gider ikke blive ved med at være fortrolig med mig, hvis jeg fortsætter den alenlange liste af løsningsforslag, jeg sidder inde med.

Når det indimellem hænder, at de stadig betror sig til mig – hvad enten det er om en ifølge dem umulig lærer, tarvelig kammerat, en træls far osv. – så øver jeg mig derfor på at:

 • Være nærværende mens jeg lytter. Dvs. ikke liige gøre alt muligt andet, men se dem ind i øjnene.
 • Hvis ikke det er muligt at være nærværende, så siger jeg det i stedet for at lade som om jeg lytter. Og så fortæller jeg, at jeg meget gerne vil høre om det hele – om 1/2 time, i morgen eller hvornår der nu er en rolig stund.
 • Lytte uden en masse ord. Jeg tilkendegiver blot med nik, hmm og grynt, at jeg lytter og rummer det, som det nu engang drejer sig om.
 • Indimellem spørger jeg, om det er noget, de vil høre mine tanker om, eller jeg stiller et spørgsmål, der måske får dem til at se sagen fra en anden vinkel.

Vi ved det godt – mennesker kan ikke give noget til andre, som den anden ikke har lyst til at modtage. Og som forælder er det vigtigt at lade være med at overøse sit barn med gode råd, fordi man inderst inde ønsker, at rådene pakker dem ind i vat, så de bliver forskånet for alt det, der gør ondt, i den store store verden. Men altså, det hverkan kan vi eller skal vi. Og det er surt show, hvis vi kun opnår, at børnene ikke længere gider dele det med os, der er svært. – Både for børnene og for os.

—————————-

I øvrigt er det kun i dag og i morgen, at du stadig kan få rabat på min workshop d. 24. oktober. Læs mere lige her, hvis du kunne tænke dig en dag, der hjælper dig til at skabe et familieliv med meget mere overskud, glæde og nærvær, hvor barnets og din voksenverden kan gå hånd i hånd, så I undgår en masse trættende konflikter.

Dette indlæg var udgivet i:Ikke kategoriseret. tilføj som bogmærkepermalink.Der er lukket for kommentarer og trackbacks.

29 kommentarer

 1. Skrevet d. 4. oktober 2010 kl. 13:19 | Permalink

  Det lyder både klogt og meget overskudsagtigt. Især det der med at være ærlig omkring sin egen – til tider manglende – evne til nærvær. Det har jeg personligt svært ved… og forsøger gang på gang at fake it till I make it. Tak fordi du minder om, at det er en rimeligt ringe strategi.

 2. Katja
  Skrevet d. 5. oktober 2010 kl. 22:47 | Permalink

  Louise har ret. Vi skal lytte og ikke – hver gang – komme med gode råd og forklaringer om dette og hint, når børnene har noget på hjerte… her er, hvad Camille på 8 år sagde den anden dag i samme åndedrag, som hun spurgte mig om betydningen af et ord: “Nej, mor, jeg trækker det tilbage!”
  Grunden, da jeg spurgte nysgerrigt ind: “Jeg gider ikke en lang forklaring…”
  Ha, pigen har jo ret. Hvilken indsigt – der kan give mig selvindsigt :)

 3. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 10:21 | Permalink

  I like your blog. Really helpful and very motivational. Thanks a lot. This will help me a lot.

 4. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 13:12 | Permalink

  Very nice information,I found your blog on google and read a few of your other posts. I just added you to my Google News Reader. Keep up the good work Look forward to reading more from you in the future.

 5. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 15:33 | Permalink

  This is a truly fantastic read for me, Must admit that you are one of the greatest bloggers I ever saw.Thank you for posting this interesting blog post.

 6. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 15:46 | Permalink

  Ohh very much thanks admin

 7. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 17:21 | Permalink

  Ohh very much thanks admin

 8. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 21:23 | Permalink

  Is baking in foil cupcake cups any different from baking in paper cups?

 9. Skrevet d. 12. november 2010 kl. 23:47 | Permalink

  Your RSS feed doesn’t work in my browser (google chrome) how can I fix it?

 10. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 01:16 | Permalink

  I love this helpful site! Look at new fascinating information about Egypt property and Egypt property Bye bye!

 11. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 08:40 | Permalink

  If you register immediately receive $ 0.50 in paypal account. Come and you link exchange

 12. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 16:46 | Permalink

  How is it going? Look at this interesting site florida wedding photography and wedding photography florida and florida photographers , Thanks!

 13. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 19:05 | Permalink

  How is it going? I just love eating vegetables especially patatos , See You!

 14. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 20:43 | Permalink

  Hello! Have You ever played knightonline or knight online or server tanitimlari , See You!

 15. Skrevet d. 13. november 2010 kl. 23:03 | Permalink

  How are You? Have You ever played server tanitimlari or knightonline or knightonline , See You!

 16. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 15:46 | Permalink

  I have never imagined that it’ll grow to be my addiction to read blogposts since it is so much overpowering.

 17. Skrevet d. 14. november 2010 kl. 16:23 | Permalink

  Hi, i must say fantastic website you have, i stumbled across it in Yahoo. Does you get much traffic? Take a look at my website turk ko.

 18. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 10:16 | Permalink

  Im no professional, but I suppose you just crafted the best point. You certainly know what youre speaking about, and I can definitely get behind that. Engleza Thanks for staying so upfront and so sincere.http://www.optimizare-site-google.info

 19. Skrevet d. 15. november 2010 kl. 14:18 | Permalink

  good quality post thanks

 20. Skrevet d. 16. november 2010 kl. 20:17 | Permalink

  Hello I want to write – it’s a interesting website! Have You used patates, myslef I find it sweet Bye bye

 21. Skrevet d. 17. november 2010 kl. 11:20 | Permalink

  This is great, any chance you will be providing access to these features through the API?

 22. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 00:52 | Permalink

  Good tips, thank you to the article author. It truly is comprehensible to me now, the usefulness and importance is mind-boggling. Thank you again and good luck!

 23. Skrevet d. 18. november 2010 kl. 22:34 | Permalink

  Salute, please visit this sites if You are interested in scam free assembly jobs or maybe assemble at home jobs 60130 and working from home assembling. Thanks

 24. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 12:21 | Permalink

  very good \o/

 25. Skrevet d. 21. november 2010 kl. 22:55 | Permalink

  Hi! Your article rocks and is really a very good understand!…

 26. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 21:12 | Permalink

  You like fitness? You do not have to go to the gym anymore try Ab tronic x2!

 27. Skrevet d. 22. november 2010 kl. 22:35 | Permalink

  Hello, I simply had to write about this to You , it’s fascinating – Circle glide, ciao!

 28. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 03:34 | Permalink

  very good \o/

 29. Skrevet d. 23. november 2010 kl. 09:40 | Permalink

  Your place is valueble for me. Thanks!…

 • Få 10 TIPS til at få det bedste frem i dit barn og dig selv i hverdagen. Og nyhedsbreve med inspiration, fif og viden om familielivet.


 • "Tak for de fine nyhedsbreve. Jeg bliver klog og kan bruge dine råd med det samme i hverdagen. En stor hjælp!"

  "Tusind tak for en inspirerende blog, dejligt at blive inspireret af en der tager børnene alvorligt."

  "Din anerkendende og respektfulde tilgang til børn er meget inspirerende."

  "Jeg er ofte blevet ‘reddet’ af dine tips og ideer når det hele brændte på og jeg bare så mig selv som den mest utålmodige og trælse mor. Tak for at huske mig på det som virkelig BETYDER noget her i livet!!"

  "Din blog hjælper mig i den grad til at have det rette fokus ift mine to piger på 5 og 8 år. Ro, tålmodighed og tilstedeværelse. Og man får det tifold igen Tak for det."

 • Louise Klinge NielsenJeg skriver for at give dig, der er forælder, inspiration og redskaber til at få mere glæde og overskud i hverdagen. Så du lettere får øje på alt det fine, dit barn rummer.

  Mine ord tager for det meste udgangspunkt i hverdagen med Mikkel og vores børn, Rebekka på 11 og Hannah på 13. Men indimellem laver jeg flashback til tiden, da pigerne var små eller til min egen opvækst.
  Og nogle gange fortæller jeg om de mange hundrede børn, jeg har arbejdet med, og som jeg møder i mit ph.d.-projekt om lærer-elev-relationer.